När skrivandet övergår i företagande

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Nu är det bara två månader kvar tills min debutbok släpps. Illustratören är i slutfasen av arbetet med illustrationerna. I augusti ska boken sättas, texten slutkorras och sedan är det dags för tryck. Innan semestern skrev jag min författarpresentation som ska vara med i boken. Det känns fortfarande väldigt overkligt och avlägset att boken snart är klar. Men jag inser att författandet inte längre bara handlar om att sitta och skriva på min kammare längre.

Jag vill satsa seriöst på mitt skrivande och har för avsikt att tjäna pengar på mitt skrivande. Därför startade jag nyligen ett företag, en enskild firma. Förra veckan tog jag tag i saker som att öppna ett företagskonto hos min bank. Jag har numera ett plusgiro- och ett bankgirokonto kopplat till företaget så att det enkelt ska gå att fakturera. Jag tänker att jag framöver ska medverka på marknader och mässor och för att kunna sälja böcker och ta betalt på ett enkelt sätt har jag skaffat iZettle och köpt en iZettle-läsare så att jag kan ta emot kortbetalningar. iZettle tar ingen årsavgift utan de tar en viss procent per korttransaktion. Däremot betalade jag som sagt för själva kortläsaren.

Jag har även valt att skaffa företags-Swish eftersom jag inte vill lämna ut mitt privata telefonnummer när okända människor ska göra en Swish-betalning till mig. Att ha företags-Swish kostar 500 kr per år plus att de tar några kronor per Swish-betalning. Det här var ändå de lite roliga sakerna.

Men med ett företag följer också krav och ansvar. Ett av dem är kravet på bokföring. Visst jag har läst lite företagsekonomi på universitetet där redovisning ingick som en del av kursen, men jag kan inte påstå att jag har någon som helst koll. Så mycket har jag förstått att det inte räcker med att fylla i alla uppgifterna i ett Excelark utan en måste använda ett bokföringsprogram. Det finns företag som erbjuder gratistjänster och det finns tjänster som kostar pengar. Många har appar så en kan bokföra en transaktion direkt i mobilen. Eftersom jag knappast räknar med att ha någon stor omsättning i början så börjar jag med en av gratistjänsterna och ser hur det funkar.

Vad mer då? Jag har en egen domän och behöver skapa en hemsida eller anlita någon som gör det åt mig så att folk lätt kan hitta information om mig. Det bästa vore om jag kan göra det själv för att hålla kostnaderna nere. Visitkort har jag sedan tidigare. Däremot behöver jag beställa en roll-up, men behöver anlita någon som kan utforma den grafiska designen.

Namnskyltar med mitt namn på har jag ordnat. En pressrelease att skicka ut till tidningsredaktioner behöver jag skriva. Det är säkert något jag borde ha gjort och skickat ut för länge sedan.

Men viktigast av allt. Releasefesten! Den höll jag nästan på att glömma. Den är inte alls planerad. Jag har ännu inget exakt datum för boksläppet, men inser nu att det kommer att bli stressigt att planera festen, men förhoppningsvis har jag några mingelsugna vänner som kan hjälpa mig med att planera och ordna. Det blir den stora dagen att se fram emot!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s