”Ändra så lite som möjligt men så mycket som krävs” – Peder Fredricsons sommarprat

Emelie-Novotny9_001_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Igår (torsdag 19/7) var det Peder Fredricsons tur att sommarprata i Sommar i P1. Peder är en av Sveriges mest framgångsrika ryttare. I banhoppning har han fått störst framgångar, men han har tidigare även tävlat i fälttävlan. I banhoppning är hans största meriter ett individuellt OS-silver och ett individuellt EM-guld, samt EM-silver i lag. Alla dessa medaljer har han tagit tillsammans med hästen All In. De största framgångarna har kommit de senaste åren men för dem som följt ridsporten är Peder ingen ny stjärna, han har funnits med i Sverige-toppen under många år. Under OS 2004 tog han OS-silver med hopplandslaget.

Det finns mycket att ta del av i Peders sommarprat, både som hästintresserad men även som skrivare. För mig finns det mycket gemensamt mellan ridning och skrivande. En av de egenskaper som har gjort Peder så framgångsrik inom sin sport är att han inte lämnar något åt slumpen. Han har förstående för sammanhang och att allt runt omkring en häst och dess människa påverkar hästen. Att det är i detaljerna som framgången sitter. Precis på samma sätt behöver en text gås igenom, om karaktärerna inte känns trovärdiga blir inte intrigen och handlingen det heller, om det finns hål i bakgrundshistorien, eller om korrekturläsningen är slarvigt genomförd.

Att ha någon som tror på en är en viktig faktor för att lyckas. Peder berättar om hur hans fru Lisen Bratt Fredricson, även hon hoppryttare, sålde sin topphäst Casanova och att det var den försäljningen som gjorde att de kunde köpa gården Grevlunda där paret fortfarande bedriver sin verksamhet. ”Jag kunde inte jobba hårdare och trodde därför inte heller att jag kunde bli bättre”, säger Peder om den tiden, och berättar att förändringen kom först med sponsorkontraktet med H&M. Att viljan och förmågan höjdes med förtroendet, ungefär det som händer när en text blir antagen av ett förlag. ”De satsar på mig för att få något tillbaka, deras pengar är inte välgörenhet”. Nästan exakt de orden fick jag höra av en kollega när jag precis fått mitt antagningsbesked.

Peder Fredricson

Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio

För Peder var det sponsoravtalet som fick honom att analysera och organisera sin träning, vad det var han lade tid på och att förändra sin livsstil med mental träning. Han läste och tog hjälp av de som kan för att nå dit han ville, för att han hade bestämt sig.

När Peder letar efter hästar värdesätter han egenskaper som att hästen ska kännas okomplicerad och enkel att rida, den ska vara kraftfull och explosiv i språnget men samtidigt kvick och smidig. Han beskriver den perfekta hästen som en blandning mellan ”ett modigt lejon och en känslig kyckling”. Men det viktigaste av allt är att den gillar att tävla, är smart nog att förstå vad den ska göra på tävlingsbanan och att den vill hoppa felfritt. Ett synsätt på hästar som har följt Peder genom åren är ”ändra så lite som möjligt men så mycket som krävs”. Ett arbetssätt som jag ska ta med mig till nästa text jag redigerar. Det som är svårast med både ridningen och skrivandet är att det ska göras med känsla och känsla är så lätt att tvivla på. Negativa tankar kan förstöra den där känslan som ingenting. Men som Peder säger: ”förlora ingår i jobbet att vinna”.

Sommarpratet handlar också om den tuffa tiden efter OS-framgången i Rio. Peder berättar att det är välkänt inom idrottspsykologin att idrottsmän ofta går in i väggen efter att de har uppfyllt ett mål, just för att planen bara sträcker sig fram till prispallen. Oftast ökar trycket utifrån efter framgång och det är svårare att säga nej i medgång. Har du uppnått ditt uppsatta skrivmål? Peder Fredricsons tips till dig är att ”tvinga dig själv att ta en paus”.

Jag rekommenderar verkligen att alla som håller på med hästar och skrivande att lyssna på Peder – det kan ni göra här.

Annonser

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, författarens hantverk, Inspiration, Ridsport, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s