Romanceträff

Veronica Almer 4

Foto: Jakob Almer

Vi börjar bli fler, men än så länge finns det ändå inte så många romanceförfattare i Sverige. Det är såklart synd men det är också ganska mysigt för det skapar en sammanhållning både mellan författarna i sig men också mellan författarna och läsarna. Vi blir som ett team som alla jobbar mot samma mål, ett Romancesverige.

Därför tvekade jag inte vid frågan om att dela monter med tre andra svenska romanceförfattare på bokmässan Tellus i december. En romancemonter, snälla kan inte det finnas på alla mässor? Med det bestämt åkte jag förra veckan upp till Jönköping för att träffa Sara Dalengren och Sofia Fritzson för att planera inför mässan men också bara för att snacka romance… och katter 😉 Christina Schiller kunde tyvärr inte vara med men hon kommer också att stå på mässan med oss.

Skrivandet i sig är ett väldigt ensamt yrke och därför är det så kul att få komma ut och träffa likasinnade. Det kan förklara varför vi satt på obekväma stolar på ett sushiställe långt efter att vi hade ätit klart. Vi snackade om alltifrån vilka förlag som letar romance (vilket tyvärr i nuläget inte är så många) och skillnaden mellan feelgood och romance. Många säger ju att det är feelgood fastän det mycket väl skulle kunna kategoriseras som en romance. Det känns som att feelgood har fått en bättre ställning i Sverige och att en hel del böcker sätts i det facket bara för att det säljer lättare än en romance. En genre som fortfarande många inte riktigt känner till. Det tog oss vidare till en intressant diskussion om huruvida man som författare i kontakt med förlagen ska skriva att det är en romantisk feelgood bara för att fånga förlagens intresse. Men det känns även det fel, för om det är en romance varför inte då stå stolt bakom det? Eller så spelar det ingen roll, för ett bra manus är ett bra manus och det kvittar vad man kallar det? Fast, å andra sidan, om man vill att romance ska få ett starkt fäste i Sverige måste vi jobba aktivt för att sprida det och våga och vilja stå bakom det. Det gäller alla, förlagen, författarna och läsarna. Ja, det blev många tankar så här en tisdag. Jag kan inte säga vad som är rätt och fel i den här diskussionen. Jag förstår författaren som vill få sitt manus publicerat och jag förstår förlagen som vill sälja böcker. Jag bara hoppas att romance en dag får glänsa i Sverige.

Med det sagt var lunchen med de andra romanceförfattarna god men sällskapet var desto bättre. Och håll nu utkik efter romancemontern på Tellus bokmässa den första december.

IMG_1832.jpg

Sofia Fritzson, Sara Dalengren och jag

Det här inlägget postades i Debut, Romance, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s