Lördagsenkät: Vad har du för rutiner kring ditt skrivande?

Nu börjar skolorna igen, arbetsplatserna fylls av solbrända och förhoppningsvis utvilade människor och många försöker hitta tillbaka till sina rutiner. Idag svarar vi på vad vi har för rutiner kring vårt skrivande – om vi har några?

 

HelenaHedlund20171207013 kopia.jpg

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Mina skrivperioder ser olika ut. Vissa perioder har jag teaterjobb på dagarna, och då blir det lite si och så med rutiner kring skrivandet på kvällstid. Det blir som det blir och jag hinner det jag hinner (dock bör barnen ha somnat innan jag sätter mig!) Nu när skolorna börjar och en månad framåt har jag dock heltidsfokus på skrivandet. Efter att barnen har gått iväg till skola och förskola plockar jag upp allt som ligger och skräpar, kaoset. Trassliga filtar och smutsiga kläder som ligger i direkt anslutning till min skrivplats (soffan i vardagsrummet) måste jag få undan och vika ihop, skapa ett relativt lugn att vila blicken på. Sen sätter jag mig och går intensivt igenom mail och sociala medier. För att få det gjort. För att försäkra mig om att ingen försöker komma i kontakt med mig så att jag lugnt kan krypa in i min osociala bubbla. Sen börjar jag skriva. Jag tar få pauser. Äter lunch på tio minuter. Ibland kan det dock hända att jag rusar upp och dammsuger hela huset eller klipper gräset för att tänka andra tankar. Och varannan eller var tredje dag måste jag springa en mil för att orka sitta still.

 

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Min skrivtid är på kvällarna. När barnen går och lägger sig ställer jag fram datorn på köksbordet och skriver. Det fungerar bäst för mig att skriva när jag håller skrivandet igång dagligen. Tyvärr har det blivit ett uppehåll i skrivandet under semestern, men jag känner mig inte stressad över det. Jag behövde antagligen vila från allt, både jobbet och skrivandet. Det här var första veckan på jobbet efter semestern och jag hoppas komma tillbaka till skrivrutinerna nästa vecka. Den här veckan har det varit mycket pyssel med de sista justeringarna av min debutbok innan den skulle till tryck. Nu när jag kan släppa det manuset helt kan jag fokusera på mina andra manus. Jag önskar att jag hade en hel skrivdag i veckan som jag kunde viga åt bara skrivandet. Det är något att hoppas på för framtiden.

 

 

Veronica Almer 4

Foto: Jakob Almer

Veronica: Skrivrutiner har det varit svårt med det här året, eller rättare sagt det har varit klurigt att hitta skrivrutiner sedan jag fick barn. Utan jag har skrivit när det har funnits tid. Till hösten, med barnen på dagis, kommer det bli betydligt lättare. Fyra dagar i veckan, mellan 9-15, kommer jag att få skriva, ostört. Två av dessa dagar ska jag använda till marknadsföring, sälja min första bok. Att gå från ingen rutin till det nya schemat känns underbart! Jag verkligen längtar till hösten!

 

 

 

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Mina rutiner kring skrivandet är lika obefintliga som behovet är stort. Jag har helt enkelt inte tid för några rutiner. Eftersom jag är en kvällstrött människa är det svårt för mig att skriva på kvällarna, dessutom har jag ett barn som är en riktig nattuggla. Målet brukar vara 30 minuter skrivtid per kväll, det låter lite men upprätthåller skrivandet. Tidigare har jag haft som rutin att skriva en halv dag per helg, det kanske dags att återinföra den rutinen igen? När jag väl är inne i ett manus skriver jag av bara farten, men det kräver vilja, förståelse och överenskommelser med resten av familjen.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Författarliv, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s