Inget vågat, inget vunnet

Veronica Almer 1

Foto; Jakob Almer

Igår hade jag min första officiella arbetsdag. Jag lämnade barnen på förskolan och kom hem till ett tomt hus. Dörren in till kontoret stod på glänt, datorn väntade på mig på skrivbordet men jag stod kvar utanför och kunde inte riktigt finna mod till att kliva in. Tankar som att ”va f*n har jag gett in mig på?” och ”jag måste söka ett ordentligt jobb” eller ”kan jag ens göra detta” snurrade i skallen. Jag försökte ta ett steg men det gick inte. Ångesten gjorde mig yr och jag var sekunder ifrån att ta på mig skorna och åka och hämta barnen igen.

Det här med att följa sin dröm, det är bannemej inte så lätt i praktiken. Jag har hela tiden tänkt att processen innan, att säga upp sig, släppa boken, starta företaget och planera sin ekonomi, de var de stora stegen. Efter det skulle jag ju få leva drömmen, det är väl inget svårt med det? Att få skriva dagarna långa, amazing! Förra veckan klagade jag på att jag inte fick göra det jag längtade så efter medan igår när jag fick göra det så var jag livrädd. Jag minimerade mig själv totalt, att varför skulle mina barn gå på dagis när jag leker hittepå hemma? Att jag försöker vara något jag inte klarar av.  Precis det här är min stora utmaning, att våga tror på mig själv. För någon vecka sedan här på bloggen tog jag upp hur jag i försäljningssituationer försöker axla ett starkt alter ego, precis som Beyoncé. Det gör att jag vågar mer när jag är på signeringar och författarbersök. När jag stod där i måndags alldeles svettig och livrädd utanför min kontorsdörr tänkte jag just på det här. Hur jag vill vara stark, inte bara när jag säljer utan även när jag ska skriva. Jag vill ju det här! Jag kände rädslan gå över till irritation som växte till styrka. Jag tog klivet in, öppnade min dator och började planera min första arbetsdag. Det pirrade lite i magen och rädslan var på väg att ta över mig igen men jag stoppade den med tanken att det är okej, det är helt okej att vara livrädd när man förändrar sitt liv. Jag uppmärksammade känslan men lät den inte ta kontrollen, för då vet jag att jag låser mig och det vill jag inte. Rädslan finns där och den kommer säkert göra det ett tag till, men den får inte styra mig. Det sägs att den främsta orsaken till att man inte lyckas sitter i huvudet, ens tankesätt. Det är en frustrerande insikt men jag finner också ett lugn i det. Om jag tror på mig själv och håller min rädsla under kontroll, kan jag fixa det här.

Så. Nu kanske ni vill veta vad jag tänker göra under min första arbetsvecka? Jag planerar att kontakta butiker och boka signeringar i samband med julen, alltid viktigt att vara ute i god tid. Tanken är att börja med signeringarna i november och fortsätta ända till julafton. Jag håller också på att sammanställa ett pitch som jag ska skicka iväg senast imorgon, sedan är det Debutantbloggens inlägg som ska bli klart. Sen får vi inte glömma företagsbiten, betala skatt/moms osv. Jag ska inleda ett nytt manus (romance, självklart) och sist men inte minst avslutar jag min arbetsvecka med att åka till några butiker och sälja in min bok på plats. Pustar ut, det här blir bra!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inget vågat, inget vunnet

  1. Heja på! Även om det snart är två år sedan jag började ha författarskapet som mitt heltidsjobb tänker jag ofta: Vem är jag att sitta här och hitta på? Klipp dig och skaffa ett riktigt jobb! Men jag tror att alla författare, även etablerade, brottas med dessa frågor – i varje fall emellanåt.

    • Veronica Almer skriver:

      Det känns skönt att höra att man inte är ensam, för så tror jag många gånger när jag sitter ensam på min kammare. Därför så skönt med Debutantbloggen, här får man dela med sig av glädjen med skrivandet men också dess bördor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s