Gästbloggare: Therese Slettengren

Therese_Slettengren_50_sv

6 tips för att nå din dröm

De flesta som läser den här bloggen har säkert en dröm. En dröm att en dag debutera med en bok. Kanske sitter du just nu med ett manus framför dig. Har svårt med koncentrationen, börjar surfa runt, tittar på Facebook, Instagram och så hamnade du här. På Debutantbloggen.

Då hoppas jag att det här inlägget inte ska vara ett tidsfördriv som är förgäves, utan at det kan inspirera dig att fortsätta skriva, eller kanske till och med börja din resa med ett nytt manus?

Vem är jag som försöker inspirera dig? Jo en nykläckt debutant som i 20 år burit på just denna dröm – att skriva en bok. Jag har börjat skriva, jag har slutat skriva, jag har haft dåligt samvete för att mitt manus blivit liggande, jag har tänkt att jag är dålig på att skriva, jag har jag har skyllt på idétorka, småbarn, för mycket jobb, och allt annat som kommit i livets väg. Du känner säkert igen dig.

Till slut vann ”You can do it-rösten” i mitt huvud över ”Du kan inte-rösten”. Jag sade upp mig från arbetet som kommunikatör, startade bolag, satte igång en frilansverksamhet och började skriva på ett manus. Det var inte lätt, vägen var gropig, och lutade uppför i stark motvind, men nu, två år senare (när du läser det här) har min debutroman Blott en dag precis släppts.

Hur gick det här till?

Det är knappt att jag förstår det själv, men jag har funderat och kommit fram till några saker som hjälpt mig kämpa vidare. Dessa är:

  1. Bättre lyss till den sträng som brast….

…än att aldrig spänna en båge är ett ordspråk inspirerat av Verner von Heidenstams dikt som passar väldigt bra in på skrivdrömmar.

Det som sporrade mig var att känslan av att vara vid livets slutskede och tänka ”jag borde gett skrivandet en chans” inte kändes särskilt tilltalande. Så ge din dröm en ärlig chans – bara då vet du om den kan bli sann.

  1. Erkänn din dröm

Skäms du för din dröm? Det gjorde jag. Jag tänkte: Glöm det där. Du kan inte tjäna pengar på att skriva. Konkurrensen är stenhård. Det tar för lång tid. Gör något vettigt i stället. Ja, det finns många ursäkter för att sopa drömmen under mattan. Gör inte det. Sträck på ryggen, skjut fram bröstet och säg det högt inför dig själv (och andra): ”Jag skriver en bok”. Du kommer snart märka att drömmen blir mer än bara en dröm.

  1. Jag har inte tid…

…är så klart en vanlig ursäkt när det kommer till skrivande. Det är lätt att prioritera annat. Men för att komma vidare med skrivandet måste man ofta välja bort något annat (roligare). Skriv hellre lite varje dag, än mycket en dag i veckan. Kanske på vägen hem från jobbet, en stund på lunchrasten, på kvällen när sambon passar barnen eller kollar Neflix. Huvudsaken är att du skriver lite varje dag och inte sitter och väntar på inspiration. Då får du vänta länge.

  1. Ta första steget nu!

Om din dröm pockar på i ditt huvud. Vänta inte på bättre tider. Ta första steget nu! Skriv en synopsis, ett persongalleri, eller börja med första meningen i din nya roman. Berg bestigs inte på en dag utan med många små steg framåt.

  1. Lyssna på andra

Att skriva är ett ensamt jobb. Men även etablerade författare sitter hemma ensamma i morgonrocken och skriver med håret på ända. De tvivlar på sin text och har svackor. Precis som du och jag. Genom att lyssna på poddar (t ex Skriv en bestseller eller en annan bok), läsa andra författares Instagraminlägg, eller bloggar (som Debutantbloggen) upptäckte jag att det fanns fler än jag som tvivlade ibland. Det finns också grupper på Facebook (som Författare på Facebook) där likasinnade möts och stöttar varandra. Så när du tvivlar, minns detta: Du är inte ensam – det finns många därute som kämpar, precis som du.

  1. Fortsätt simma

Även om du känner dig hopplöst ensam i din värld av ord och inget går din väg. Ge inte upp. Fortsätt skriv! Eller som Doris säger i Hitta Nemo: Just keep swimming!

Har du fler tips? Kommentera gärna så blir vi fler med skrivardrömmar som peppar varandra att hålla drömmen levande!

BLOTT_Blottt-en-dag_omslag_WEBB

Om blott en dag.

Blott en dag” är en spännande generationsroman som kretsar kring hur händelser
som förträngs och göms undan kan få oanade konsekvenser för senare
generationer. Den skildrar nära relationer, viljan att bli älskad och svårigheten att berätta sanningen för de som står oss närmast.

Läs mer om boken här: http://www.boktugg.se/2018/09/05/relationer-drama-och-spanning-i-therese-slettengrens-debutroman/

En reaktion på ”Gästbloggare: Therese Slettengren

  1. Åh, det hade nästan kunnat vara jag som skrev texten. Förutom den lilla detaljen då att jag inte har gett ut någon bok. Men skam den som ger sig 😉

    Ett tips är att läsa mycket. Men absolut inte nedvärdera sig själv för att man tycker att författaren skriver så fantastiskt bra. Inte helt lätt att leva efter tycker jag, hänger ihop med tips nr 2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s