Ännu en rapport från mässan …

IMG_3585.jpg

Foto: Jenny Gromark Wennberg

Hur var då min upplevelse av Bokmässan 2018? Jo, helt otippat så älskade jag den! Aldrig förr har jag gått vilse så många timmar i sträck och aldrig förr har jag sett så många böcker på ett och samma ställe. Jag hade inga seminarier inbokade – varken som åhörare eller medverkande – så jag kunde detta första år bara glida runt och ta in storheten. Och jag träffade oväntat många jag kände, både nya och gamla vänner. Bibliotekarier från mitt hemläns alla hörn, redaktörer från min tid som krönikör i ETC, en gammal skådespelarkollega som startat en egen teater i Arvidsjaur, min gamla gymnasiebästis numera författare och journalist, med flera. Och så alla nya bekanta från förlaget. Jag hängde ganska mycket i Natur & Kulturs monter, där hade jag bra uppsikt över min bok.

IMG_3574.jpg

Här satt jag och tjuvkikade på …

Jag var lättad över att mitt förlag inte la krut på signeringar, jag känner mig ganska obekväm med sånt. Jag vet aldrig vad jag ska skriva och har så ful handstil, jag var väldigt nöjd med att sitta uppflugen i en trappa och smygtitta på folk som tittade på min bok. Jag hann också med en lunch med min illustratör Katarina Strömgård och, förstås, vår trevliga Debutantbloggsdate!

IMG_3577.jpg

… folk som tittade på min bok.

Det är roligt att i 40-årsåldern ta ett steg in i en parallell yrkesvärld. Bokbranchen är ju inte helt olik teaterbranchen, hierarkier finns, likaså kändisskap, schyssta människor och sådana man ska akta sig för. Kvalitet diskuteras, rykten går och vissa ställen betraktas som creddigare än andra, vissa personer som viktigare. De flesta av dessa saker är jag van att förhålla mig till i teaterbranchen, medan jag i bokvärlden är lite mer av en nyfiken novis. På mässan förbarmade sig författaren Moni Nilsson över mig. Hon har många år i branchen, vi har lärt känna varann lite under det att vi åkt runt och pratat om våra böcker tillsammans med förlaget, och hon ledde runt mig bland montrarna och talade om för mig vad jag behövde veta. Hur mässan var uppbygd, vikten av Författarförbundet och Författarcentrum, var de bästa öppna seminarierna gick av stapeln och var man kunde hitta gratis fika. Och jag kände mig som 20 år igen, ung, pirrig och oerfaren, och det var en rolig och ovan känsla. Samtidigt känner mig enormt glad över att debutera först vid 39 års ålder! Att ha lite distans och livserfarenhet. Att ha ord och verktyg för det jag gör och inte ”bara”, (som en gång i tiden i teatervärlden,) vara ung och begåvad. Att vara lite mindre sårbar.

På torsdagskvällen var det en hejdundrande förlagsfest och på fredag morgon följde jag med förlagets säljansvarige ut på jobb till bokhandlarna i centrala Göteborg. Med oss hade vi några läs-ex av Det fina med Kerstin och det var spännande att se hur de tänker där böckerna säljs. Någonstans hade jag naivt trott att de som arbetar i en bokhandel har läst alla böcker de säljer. Så är det förstås inte. Men de barn- och ungdomsboksansvariga som fick min bok i handen blev alla väldigt glada och intresserade och intygade att det är betydligt lättare att rekommendera en bok till köpare om de har ett ansikte på författaren, ett sammanhang.

IMG_3593.jpg

Jag lämnade mässan innan den värsta helgträngseln och jag gissar att det var ett klokt val. Innan kvällståget gick hem till Örebro så hann jag införskaffa ett gäng böcker, bl a Mia Kims Kluriga ordens ABC.

Och jo, jag längtar redan till nästa års bokmässa!

 

En reaktion på ”Ännu en rapport från mässan …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s