Gästbloggare: Gabriella P. Kjeilen

DSC_0429

”Åh, skriver du böcker?”

”Ja, jag gav precis ut min fjärde.”

”Vad skriver du då?”

”Fantasy, med … ”

”Jaha…”

Längre än så brukar jag inte hinna innan den jag pratar med är märkbart ointresserad. Som om det faktum att jag skriver fantasy gjorde mig till en lite mindre cool författare i deras ögon.

Självklart varierar det. Och det har blivit bättre med åren. En del tycker det är jättehäftigt och börjar ställa frågor inom sina egna referensramar för genren. ”Är det som Sagan om Ringen då?” eller ”Aha, vampyrer, men som Twilight då?” varpå jag brukar svara ”Tja, nästan. Blodigare och med mindre glitter.”

Det är intressant att se hur folk reagerar på denna genre som trots allt är så stor och hela tiden växer. Allt fler verkar våga erkänna att de älskar att få försvinna in i magiska världar med allehanda varelser och likaså kommer fler och fler fantasyförfattare ut ur sina gömmen. Fler verkar också inse att den här genren inte är för barn. Mina böcker till exempel lämpar sig inte direkt för barn, jag skriver för vuxna och varje mässa är det någon vuxen som kommer fram och viskar skamset att ”Jag är nog egentligen för gammal, men jag älskar ju sånt här…” varpå vi ständigt proklamerar att det finns inget som heter för gammal när det kommer till att läsa böcker kryddade med magi.

I år hade Fantastikgränden på bokmässan flera nykomlingar, vilket känns fantastiskt roligt eftersom det visar att genren växer. Dessutom känns det varje år som att fler och fler väljer att besöka gränden.

När jag släppte min första bok 2014 var jag oerhört nervös. Mycket för att det var just en fantasy och jag var rädd att ingen skulle gilla den. Läste folk ens den typen av böcker? Kanske var det bara jag som älskade den genren? Var vampyrerna utdöda? Kanske hade alla House of Night-älskare gått vidare med sina liv och börjat läsa helt andra genrer. Som tur var upptäckte jag att det inte alls var så.

Fantasyn är långt ifrån utdöd (inte vampyrer heller för den delen – vilket jag personligen är otroligt glad för) och det kommer hela tiden nya tolkningar. Nya vägar in för den som kanske aldrig vågat sig på genren. Böcker som fungerar som ingångar till genren, men också andra mer skruvade, ännu mer magiska varianter för den som vill ha böcker med extra allt. Det är så spännande att se vad som poppar upp!

Så om du sitter där just nu med magi sprakande i hjärtat som bara väntar på att få komma ut – SKRIV! Kanske ses vi också i Fantastikgränden framöver.

Gabriella P. Kjeilen är utbildad kommunikatör och debuterade som 20-åring. 1 oktober släpptes hennes fjärde bok på förlaget Seraf förlag. Hon driver podcasten ”Livet som författare” tillsammans med Caroline Hurtig där de ger skrivtips, har ärliga samtal kring sitt eget skrivande och passar på att intervjua andra författare för att fånga upp deras bästa tips. Hon hittas bland annat på www.gpkjeilen.com

livetsomförfattare header2.jpg

Det här inlägget postades i fantasy, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästbloggare: Gabriella P. Kjeilen

  1. Hannibal skriver:

    Är det verkligen så? Fortfarande? Jag trodde den tiden var förbi. Prova att kalla det Fantastik istället. Precis som Romance – vars författare inte heller tagits på allvar tidigare – så låter Fantasy som billig amerikansk såpopera. Romance? Fantasy? Kan de va nått? Men det kanske bara är jag som tänker så. Jag är medveten om att jag är allergisk mot anglicismer.

    • Jo, det är tyvärr fortfarande så. Jag stöter på det på varje mässa vi besöker, förutom på SciFiWorld då förstås. Termen ”Fantastik” kanske kan locka en del, men samtidigt kallar många av dem som läser genren det enbart för ”Fantasy” (åtminstone de som läser YA-fantasy) så det blir svårt. Men ”Fantastik” har börjat användas mer, i ”Fantastikgränden” på bokmässan t.ex. Återstår att se om det gör någon skillnad. Har själv inget emot att kalla genrerna för sina engelska namn, varken när det gäller romance eller fantasy, men det kanske har att göra med att jag läser mycket på engelska också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s