Kämpa tjejer!

JENNY_GROMARK_WENNBERG_BOKFör 5 år sen fick jag en skrivarkurs i 40-årspresent av min älskade Erik. Han visste att jag hade en gammal skrivardröm. Sen dess har jag skrivit. Den gamla drömmen har vuxit sig starkare. Så stark att jag för 2 år sen sa upp mig från jobbet för att satsa på den fullt ut.

Jag hade en galen bucket list som jag klistrade upp på insidan av min garderob. Komma in på en manusutbildning, skriva en bok och skriva på en tv-serie.

Jag sökte Alma manusutbildning 2016. Ett av arbetsproverna var en idé till en tv-serie. En komedi om en journalistpraktikant på ett hälsomagasin i kris. Jag kom in! Hela mitt liv vändes upp och ner. Jag började på något helt nytt. Ett äventyr!

På chans skickade jag in min pitch till tidningen Skrivas och Storytels stora ljudbokstävling. Jag vann! 2017 fick jag ett bokkontrakt med Storytel och började skriva på komedin Kämpa tjejer. En sån lycka!

Förra veckan fick se några klipp ur kommande säsong 3 av Finaste familjen, en tv-serie där jag varit med i manusgruppen och skrivit ett avsnitt. Glädjen av att se en av mina absoluta favoritskådespelare spela en karaktär jag hittat på var enorm!

Imorgon kommer ljudboksserien Kämpa tjejer ut i Storytel-appen och som E-bok i Storytel-readern. Jag verkar kunna bocka av hela den där galna listan jag satte upp i garderoben. Stora drömmar kan gå i uppfyllelse! KÄMPA TJEJER!

Men idag går jag en helt annan kamp till mötes. Jag har precis fått veta att jag har cancer, leukemi, och påbörjat en cellgiftsbehandling. Jag är i chock. Jag fattar inte riktigt ännu. Och när allt precis skulle börja med skrivandet går jag istället i närkamp med den där Sjunde inseglet-snubben. Det blir inget glas champagne på förlaget imorgon. Det blir ingen releasefest för boken. Det blir inga intervjuer.

Jag lägger istället all kraft jag har på att slå ner elaka celler. Fuck cancer. Jag ska kämpa!

PS. Jag blir jätteglad om du lyssnar på boken. Om du skriver en kommentar vad du tyckte blir jag också jätteglad. Jag kanske inte orkar svara, men jag kommer att läsa. Tack och kram.

32 reaktioner på ”Kämpa tjejer!

 1. Hej Jenny!
  Jag heter Kerstin, är 57 år och har högriskmatch AML. Diagnos augusti -17, tre cytokurer under hösten. Man testade min bror sim donator, ingen match… man hittade dock en donator i Frankrike och jag transplanterades 16 januari på Huddinge. Så här långt har allt gått bra, även om jag dras med endel biverkningar i efterförloppet. Men vad är det om man jämför med alternativet… Har 2 vuxna barn 21 o 18 år som är på ”väg ut” i livet och de betyder såklart allt tillsammans med ”gubben”, resterande familj o vänner ❤️
  Håller tummarna för att de snart hittar en donator till dej! Och att vägen dit inte kantas av allt för mkt ”skit” och infektioner. Du får gärna höra av dej om du vill o tror jag kan vara till hjälp o stöd!

 2. Bäste Jenny!

  Jag har precis tagit del av din berättelse och har upplevt vad du nu går igenom nästan till punkt och pricka. Det är nästan kusligt. För ett år sedan. Då 43 år gammal.
  Jag sjuknade in precis efter sommaren. Skumma symptom. Inre smärtor, utslag i munnen och på kroppen, hög feber, skenande sänka. Fick när jag mådde som sämst köras runt i rullstol. Flera cancerprover togs, men de var negativa.
  Piggnade till en period men blev sedan sämre igen och hamnade då på en reumatisk avdelning. Då smärtorna tilltog fick jag slutligen en hög cortisondos och mådde nästan genast bättre. Fick åka hem igen och började planera för att återgå till arbete.
  Tre veckor senare blev jag plötsligt kallad till hematologen där det konstaterades att jag drabbats av AML.
  Fyra cellgiftsbehandlingar blev det för mig. Dock ingen transplantation till slut. Även om det verkade så ett tag. Så har också full koll på Tobiasregistret numera och minns önskan jag hade att någon av mina tre syskon skulle matcha.
  Jag mår bra idag. Alla värden är åter normala. Vill ge dig ännu mer hopp i denna stund. Vi är duktiga på den här typen av sjukdomar. Fortsätt kämpa! Vill säga att det viktigaste för mig var att försöka leva så normalt som det bara gick under hela behandlingen. Ägnade mig åt saker som jag tycker om. Gick på restaurang, konsert eller ishockey mellan cellgiftsbehandlingarna. Självklart med viss försiktighet eftersom man är så infektionskänslig. Hellre promenader eller bil än tunnelbana.
  Det här fixar du Jenny! Tänk bara framåt och positivt! Heja!

  • Tack för att du delar din berättelse med mig! Vi verkar vara tvillingar i symptomen som ingen förstod vad det var. Jag suger åt mig allt du skriver även om jag inte klarar att svara längre än så här. Vartenda ord.

 3. Hej Jenny, läser vad du går igenom och vill bara sända till styrka till dig och din familj. Min pappa ska nästa vecka dra igång omgång nummer tre av cellgifter efter att i slutet på augusti fått beskedet att han har AML. Även han behöver en donator.

  Ta en dag i taget! Kämpa och vinn 💙
  Önskar er allt gott

  • Jag hoppas att din pappa snart får en donator. Jag gör allt jag kan för att fler ska ansluta till Tobiasregistret. Kärlek och styrka till er!

 4. Du har många systrar och bröder som varit med om det du nu träder in i. Många många är överlevare. Ta hand om dig.

 5. Vilken smäll. Plötsligt blir böcker och utgivning inte alls så viktigt (men med det sagt, grattis till både bok och teveserie.) Håller tummarna för att behandlingen blir så framgångsrik, effektiv och lindrig den bara kan bli.

 6. Jag har inga ord; varför ett citat:
  …nobody, not even the rain has such small hands…
  (silence, frail, gesture, cannot touch, near, slightest, intense fragility, texture, breatjing, small hands)

  #KämpaJenny #Love

 7. Jag skriver här med. En kall hand kramar mitt hjärta. Men du är en fighter! Du klarar det här! Jag vill så gärna göra nåt för dig. Kommer du på nåt vet du var jag finns. Tänker på dig!

 8. Åh nej 😢 Så ledsen för din skull och samtidigt så imponerad över din styrka och mod. Vilken resa du gjort! Kämpa ❤️ Jag ser fram emot boken!
  Ta hand om dig och krya på dig!

 9. Kämpa! Drick juicer på grönsaker och frukt, som din karaktär skulle göra. Låt din familj och vänner dränka dig med kärlek så att du kan övervinna allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s