Det här med vänskap

Emelie-Novotny_021_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Jag funderade mycket på det där med vänskap när jag skrev Vänd rätt upp. Och speciellt mellan tjejer i övre tonåren, alltså unga vuxna. När Vänd rätt upp börjar har Ylva och hennes kompisar precis tagit studenten och står på randen till sitt vuxenblivande. Det är en tid i livet när mycket ställs på sin spets och många dörrar öppnas. Möjligheterna tycks vara oändliga och de ramar som tidigare har funnits i livet rämnar. Det finns en skörhet i det tillståndet som jag har tyckt att det varit väldigt spännande att jobba med. 

När vänskap skildras i litteratur både för åldersgruppen unga vuxna, men även för äldre vuxna är det den nära vänskapen som skildras. Den när vännerna delar allt med varandra och det nästan inte finns någon gräns för var den ena börjar och den andra tar slut. Och det är alltid en bästis som skildras, väldigt sällan fler.

I verkliga livet har vi ofta olika kompisar för olika tillfällen. Någon är en stjärna på att lyssna och mysa, en annan jätterolig att gå på klubb med, en tredje världens bästa att plugga med och den fjärde det mest peppiga träningssällskapet. Det är inte konstigt att bli olika personligheter av sig själv med olika vänner. Men i litteraturen är de där bästisarna alltid bara en.

Orsaken till det, tror jag, är att en alltid jobbar med att dra ner på karaktärer i böcker. För läsaren är det lättare att inte behöva hålla så många karaktärer i huvudet och för författaren är det ett bra sätt att göra den karaktären en jobbar med mer komplex. För människor är ju komplexa med massor av motstridiga egenskaper. Men ändå påverkar det här vår bild av hur riktig vänskap ser ut.

fullsizeoutput_1d0a

Det här med vänner alltså..❤️

I Ylvas kompisgäng från gymnasiet finns Lolo. Båda två skulle ange varandra om de fick frågan om vem som var deras bästa vän. Men Ylva och Lolo har helt olika behov kopplade till deras vänskapsrelation. Lolo är lojal och initiativtagande och vill ha den där nära, förtroliga vänskapen med Ylva. Lolo har ett stort socialt behov och vill gärna hänga med någon jämt. Ylva är mer introvert, tänker mer än vad hon uttrycker och trivs bäst i stallet där det råder rutiner och tydliga regler. Självklart tycker Ylva om att umgås med Lolo och de andra kompisarna, men aldrig lika mycket som Lolo vill. Den nära och förtroliga relationen har Ylva med sin favorithäst Zorba och fölet Uno, de två blir hennes närmsta individer i livet.

Sommaren när Vänd rätt upp utspelar sig ligger hela världen för Ylvas och hennes kompisarnas fötter, många av kompisarna kan knappt bärga sig innan det är deras möjlighet att lämna hålan som de vuxit upp i bakom sig. Deras behov av att komma bort är så stor att den indirekt ifrågasätter Ylvas val att vara kvar, vilket gör att hon klamrar sig fast ännu mer i stallet.

När skolan tar slut sätter det också nya krav på relationerna. Det är lätt att vara vänner när en ses varje dag och måste tillbringa tid tillsammans. När vardagen inte ger den möjligheten måste vänskapen planeras och tas ansvar för. Om jag skulle ge Ylva ett vänskapsråd så här i efterhand så skulle det vara att träffa sina vänner mer, att ge dem lite av det ansvaret som hon tar för hästarna i stallet.

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, Ungdomslitteratur, Vänner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s