Lördagsenkät: Vem vill du ge nobelpriset i litteratur till?

Det delas inte ut något Nobelpris i litteratur i år. Därför delar vi med oss om vilka vi hade velat se som vinnare om vi hade fått bestämma!

 

HelenaHedlund20171207013 kopia 2.jpg

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Svårt! Det känns fånigt att säga Astrid Lindgren – dels för att det är så många som under så lång tid har hävdat att hon borde få priset postumt, och dels för att det är så tråkigt att ge ett pris till någon postumt. Det är liksom för sent. Samtidigt tycker jag att alla sammanhang som kan höja barn- och ungdomslitteraturens status bör göra det så därför vill jag nominera en barn- och ungdomsboksförfattare till Nobelpriset. Och hur mycket jag än tänker kan jag på rak arm inte komma på någon som har betytt mer för barn världen över än just Astrid Lindgren. Därför säger jag Astrid Lindgren.

 

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: Min spontana tanke till den frågan är Astrid Lindgren. Därefter försökte jag komma på någon annan men helt ärligt läser jag inte den sorts litteratur som nobelpriset oftast uppmärksammar. Jag läser sådan litteratur som gemene man kan relatera till, vilket många gör just med Astrid Lindgren. Hennes verk har funkat genom generationer, mina barn läser Pippi och skrattar åt samma sidor som jag en gång i tiden har gjort. Hur hennes verk fungerar över tid, över länder och hur det förgyller barn och vuxnas liv, det är om något värt ett Nobelpris. 

 

 

 

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Rent spontant är det två namn som dyker upp i mitt huvud. Det ena är Theodor Kallifatides. Jag har tjatat om honom många gånger här på bloggen, men hans språk är verkligen vackert och unikt. Det andra namnet som dyker upp är Astrid Lindgren. Hennes böcker har nog etsat sig fast i minnet på så många barn runt om i världen och väckt så mycket fantasi och spridit så mycket berättarglädje till så oräkneliga. De böcker jag minns mest och starkast från min barndom är Astrid Lindgrens böcker. Men en författare som Astrid Lindgren hade förstås förtjänat att få priset medan hon levde.

 

 

Emelie-Novotny_071_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Emelie: Jag läser väldigt lite litteratur av annat än svenska författare. Men en svensk författare kan ju också tilldelas nobelpriset och då skulle jag vilja ge det till Sara Stridsberg. För att hennes språk har allt. Det öppnar alla möjligheter ur omöjliga förhållanden och de hemskaste berättelserna. Hon sätter fingret på flera av de skevheter som finns i vårt samhälle och gör det hemskaste hemska smärtsamt vackert. Den enda fördelen med att Sara inte längre sitter i akademien är att hon istället skulle kunna ta emot priset, eller det finns säkert några stadgar som säger att den som hoppat av inte får bli någon pristagare. En ungdomsboksförfattare som jag gärna skulle ge alla priser i världen till är Jessica Schiefauer som liksom Sara Stridsberg skildrar verkligheten på ett brutalt, ärligt och samtidigt magiskt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s