Gästbloggare: Nina De Geer

Min odebuterade sida

Jag har ett sår som inte läker. I över ett års tid har jag haft såret, precis där det blir ett veck i nacken om jag tittar upp mot takfönstret ovanför platsen där jag skriver. Det här är vad jag ser när jag tittar upp i skrivande stund. Men tillbaka till såret. Varför läker det inte?

IMG_6905.jpg

Jag har inget underskott på riboflavin eller vitamin c eller avsevärt sämre läkkött än någon annan. Men jag är en skrivande person. Ni som läser den här bloggen vet vilka kostnader skrivandet tar i perioder, för mig handlar det om hudceller bland annat. När mitt senaste manus (det fjärde) blev refuserat var jag under isen så länge att välmenande vänner började bjuda mig på lunch för att ge mig råd av typen klipp dig och skaffa ett riktigt jobb,för din egen skull Nina!Jag sitter oftast med handen i nacken medan vänner pratar på det här sättet. Naglarna söker sig till såret som spyflugor till kadaver. Jag kliar mig jämt i nacken, som värst när jag skriver. Framemot kvällen har jag oftast rivit av hela skorpan som hunnit bildas under föregående natt. Jag gör det gradvis, skalar av skorpan i små tunna lager, ett skikt här och ett där. Det händer oftast när jag stöter på problem, som vid oönskade råd eller särskilt uselt skrivande, eller säg ännu värre; när det glider in en refus över skärmen.

fullsizeoutput_185.jpg

Det senaste året har jag vacklat mer än tidigare i mitt sjuåriga skrivande liv. De första åren var euforiska, det fanns så mycket att skriva om och det fanns en plats för mig, det var jag övertygad om. Men som många av oss som drömmer om att debutera fått erfara kan det bli tyngre med åren, när de refuserade manusen staplas på hög. Att vilja bli utgiven är en svår dröm att bära på, så skör, möjligen helt omöjlig. Samtidigt vet alla vi som skriver att det inte går att vända tillbaka till det gamla livet utan skrivandet. Så det enda som går att göra är ju att fortsätta trots plågorna. Som ni också redan vet. När jag för någon månad sen plockade upp mig själv efter min senaste refus bestämde jag mig för att söka pepp på någon ny och oprövad plats. Så jag anmälde mig till en webbaserad kurs i skrivande med den amerikanske dramatikern och Pulitzerprisvinnaren David Mamet – grym kille!

david-mamet.jpg

(Jag rekommenderar verkligen hans kurs på masterclass.com till alla som behöver en motivationsboost. Den är inte gratis men väl värd pengarna tycker jag.)

David sa en sak som särskilt stannade kvar hos mig:

Att verka som författare handlar om att kunna leva med osäkerhet, och det är väldigt få som kan stå ut med osäkerhet i längden. Därför är det så få som har vad som krävs för att bli författare.”

Att stå ut med osäkerhet alltså.

shutterstock_466547960.jpg

För mig var det en tröst att höra detta från en Pulitzerprisvinnare. Det är antagligen lättare i teorin att tänka sig att man kommer vara en som står ut med osäkerhet än att faktiskt vara en som gör det i längden, år efter osäkert år. Särskilt kanske i början var det lättare för mig, när jag eldades på av den där första idén som bara måste få komma ut. Men några år in i det skrivande livet är det lättare att ge upp. Det är då det är livsfarligt att vackla. Det är då man måste vara stark och hålla sig kvar, riva av sårskorpan om så behövs. För jag tror verkligen att det är som David Mamet också sa på kursen:

Har du något att falla tillbaka på kommer du till slut att göra det.”

Jag gick till sist och klippte mig, som min vän föreslog, men jag har ännu inte skaffat något riktigt jobb utan fortsätter försörja mig på ströjobb som gör att jag kan skriva mer utav min tid. Senare gick jag en annan distanskurs med bästsäljande fackboksförfattaren Malcolm Gladwell. Hans råd till alla som drömde om att debutera var att skaffa ett riktigt nio till fem- jobb för att minska stressen kring framgång. Vad som hjälper en människa att leva ett skrivande liv varierar med andra ord. Det enda jag vet är att det ändå inte går att hoppa av, så det är lika bra att hitta en strategi för att leva med monstret. Och det skadar antagligen inte att försöka ha kul på vägen.

IMG_2474.jpg

Om gästskribenten:

Nina De Geer skriver på sitt femte manus och är ena halvan av podcasten Debutera eller Dö som hon gör tillsammans med sin kompis Johanna Devaliant och gäster som skriver eller arbetar med litteratur. Nina har just börjat skriva dagbok om sitt odebuterade liv på ninadegeer.se

 

4 reaktioner på ”Gästbloggare: Nina De Geer

 1. Pingback: Dag 34 – Innedag – ©MMR – Monika M Ringborg

 2. Hej,
  Det är en enorm prestation att ha skrivit fyra
  manus och vara inne på det femte. Grattis!
  Förr eller senare blir du utgiven – om inte så
  kanske via egenutgivning? Visst känns det
  deppigt ändå, det verkar oerhört svårt. Jag har
  inte fått ihop mitt första manus än men jag
  tänker att om jag lyckas med det så ska jag
  ge ut boken själv om inget förlag nappar.

  Angående ditt sår i nacken så råder jag dig
  att sluta använda halsband om du inte redan
  har det. Kolla om du har allergi mot nickel
  eller någon annan metall. Även kläder
  innehåller mycket främmande ämnen.
  Prova med ekologisk bomull. Hoppas du hittar
  något som hjälper!

  Lycka till med utgivning!
  //Lena

 3. Hallå där! Du vet hur mycket jag tror på dig! Det kommer att ordna sig med det där.

  En sak jag vill säga (och säkert redan sagt) är: Gråt inte över spillda manus – eller gråt hur mycket du vill, men torka sedan tårarna – för de blir aldrig oskrivna. När det där manuset som plockas upp av ett förlag är ett utgivet faktum kommer dina outgivna manus att hamna i en helt annan dager, eftersom ett förlag, när de väl har satsat en gång, är mycket mer medgörliga. Vad jag menar är att den där låååånga vägen till utgivning inte behöver vara bortslösad, liksom. Tänk att du håller på och skapar ett förråd av manus att ösa ur när ett förlag väl investerat i dig.

 4. Jag förstår så väl känslan. Får lite ont i magen. Det hjälper inte (som iaf jag har fått höra ofta) att alla skrivande vänner runt omkring en upprepar orden ”Ge inte upp! Alla historier hittar till slut till sina läsare”. Jag vet inte om det är så. Kan bara hoppas och ge dig ett lycka till! Bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s