Det där med skrivtid

1

Foto: Pernilla Dahlgren

Något av det mest fantastiska med att gå skrivutbildningar på heltid är all den tid man får till skrivandet. Jag har totalt haft tre sådana år (två på författarskolan i Lund och ett på Ölands folkhögskola) och jag kan verkligen sakna själva tiden.

Tid till att dyka ner i skrivprojekt, tid till att prova nya skrivtekniker, tid till att researcha (inte för att jag någonsin lagt särskilt mycket tid på det men ändå), tid till att läsa, tid till att reflektera. Tid till att prata skrivande med skrivvänner och tid till att bara helt enkelt: skriva.

Så jäkla bortskämd jag var med tid under de tre åren. Jag visste det redan då, men nu i efterhand känner jag ändå att jag borde utnyttjat det bättre, njutit mer. Nu för tiden bollar jag tre timjobb med eget företag och ett halvtidsplugg. Jag är faktiskt ganska duktig som jonglör, om jag får säga det själv. Det finns bara ett problem.

Skrivtiden. Var är den? Var tog den vägen?

Det är så lätt att glömma bort att ta sig tid till att skriva, när det finns saker som måste göras. Skrivandet nedprioriteras tills det plötsligt och ljudlöst åker ur schemat.

Men om jag ska vara ärlig med mig själv finns det egentligen, oftast, tid till att skriva. Tid som istället råkar spenderas framför en serie eller på Youtube, genom att slösurfa eller slöleva.

Och nu har det blivit dags. Det är dags att vaska fram den tiden, leta reda på alla gyllene små luckor i min vardag och göra om det till skrivtid. För det här året ska jag för första gången prova på NaNoWriMo. Och jag är supertaggad!

Idén är att skriva 50 000 ord, ett första utkast, under november. Det betyder ungefär 1667 ord per dag. Överkomligt? Återstår att se.

Men jag ser verkligen fram emot det. Att måste skriva. Att få en anledning till att kasta upp skrivandet i luften tillsammans med de andra bollarna. Dessutom skriver jag nog som bäst när jag är riktigt inne i projektet, när jag lever och andas i min fiktiva värld mer än i verkligheten. Så inne i skrivandet blir jag bara av kontinuitet, av att återvända ofta, så ofta jag kan.

Så nu ska jag ge mig ut på skattjakt. Skrivtiden finns där, och den här gången ska jag gräva tillräckligt djupt för att finna den. Tillräckligt målmedvetet. För mitt största mål med NaNoWriMo är faktiskt inte att få till det där första utkastet eller 50 000 orden. Det är att få skrivandet till en rutin igen.

Tid är pengar men skrivtid är renaste guld. Det är så lätt att glömma bort, särskilt med alla distraktioner som internet tillhandahåller, men nu känner jag det liksom i hela kroppen. Jag känner hur det kliar i fingrarna av skrivlust och jag hör hur metalldetektorerna piper. Så jag tar ett djupt andetag och gör mig redo.

Det finns en boll jag tänker kasta så högt upp i luften att den aldrig kommer ner.

Det här inlägget postades i Linnea Dahlgren, Nanowrimo, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Det där med skrivtid

 1. Anna Alemo skriver:

  Lycka till 🌸 Jag ska inte vara med, men hoppas ändå få ihop lite text under november 😊

 2. Hannibal skriver:

  Nog för att det finns rännilar av tid att styra om till större flöden, som i sin tur kan användas till att nå resultat… Meeen jag tror de andningspauserna och det tidsslösandet är fullkomligt nödvändigt för att man ska fungera som människa. Självklart kan man vara disciplinerad och pressa sig till att alltid prestera (andra – inte jag) och det är självklart tillfredsställande att nå mål och avsluta projekt. (Även för mig.) Jag tror dock att den som effektiviserar sitt liv för långt på kuppen riskerar att glömma bort att leva. Jag tror också att långtråkighet är riktigt underskattat! Inte minst som förlösare av tankar och idéer. Är det ens någon som har långtråkigt nu för tiden? Eller tittar vi idag omedelbart på facebook, youtube, närmaste reklamskylt eller gratistidning så snart vi står utan sysselsättning?

  Lycka till med NaNoWriMo, och glöm inte bort att slappa när november är över. (Då börjar ju dessutom julruschen.)

  • Linnea Dahlgren skriver:

   Jag håller helt med! Och det är verkligen inte andningspauserna jag tänker göra om till skrivtid, det borde jag kanske varit tydligare med. Men jag vill verkligen skriva varje dag, och just nu gör jag inte det. Fastän det finns utrymme för skrivande egentligen.

   Haha, tack så mycket 🙂

 3. Lycka till med NaNoWriMo! Tycker det är så himla roligt att medverka där 😊

  • Linnea Dahlgren skriver:

   Tack så mycket, detsamma! Det känns väldigt roligt hittills, så jag hoppas det håller i sig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s