Om att prioritera

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Alltså, när en förläggare på ett stooort förlag hör av sig och vill att jag skickar mitt manus till hen, då inser jag att jag verkligen borde prioritera att skriva klart det manuset. Och nu ska jag banne mig göra det! För att jag vill och för att jag ”måste”. En bättre och större morot kan jag inte få.

Det här med att prioritera har inte varit lätt den senaste tiden. Förut prioriterade jag skrivandet före det tv-tittande, vänner, läsande, ja det mesta. Prioriteringen var enkel. Ja, ibland kunde det förstås handla om vilket av alla manus som jag skulle prioritera att skriva på, men det handlade alltid om skrivandet. Men nu när jag har släppt en bok är det plötsligt svårare att veta hur och vad jag ska prioritera. Jag tänker att min bok som jag har slitit med att skriva under så många år förtjänar min tid och uppmärksamhet så att den säljs och når ut. Det är ju nu det händer, allt det där jag har drömt om. Jag har gett mig dän på att alla tryckta exemplar ska bli sålda. Jag vill att det ska bli tilltryck och att boken ska finnas jämt! Men en bok säljer inte sig själv. Varenda litet mejl som jag skriver tar tid. Jag har inget stort förlag med ett helt PR-maskineri i ryggen utan det mesta arbetet gör jag själv och jag tycker att det är kul. Jag är en rätt driftig person och gillar att vara kreativ och hitta vägar för att uppnå saker och framför allt ger jag inte upp. Men det tar tid.

Nu håller jag på och beställer en roll up som jag ska ha med mig när jag ute och signerar min bok. Jag har kontaktat tidningar, butiker och jag bjuder in vänner till mina signeringar. Jag möter upp vänner, bekanta och nyfunna vänner som vill köpa min bok. Och mitt uppe i allt det här känner jag en sådan oerhörd tacksamhet. Tänk att folk vill köpa min bok! Tänk att folk vill att jag skriver en kråka i boken. Tänk att folk tar sig tid att läsa boken och höra av sig och lämna feedback. Tänk att folk går till Akademibokhandeln i sina respektive städer eller i sin del av stan och tar bilder på min bok i hyllan och skickar till mig. Det är obeskrivligt fantastiskt. Folk tar sig tid och engagerar sig och inte för att de måste, utan för att de vill.

Det verkar och låter så fantastiskt att kunna skriva på heltid. Men vad jag har förstått av de som är heltidsförfattare så är det trots allt så att när karriären väl rullar på finns det mycket som förväntas av dem i sin yrkesroll som författare och som gör att de kanske faktiskt inte alls har så mycket skrivtid som en skulle kunna tro. Men hur det än är, så är det ändå det jag drömmer om, att få skriva på heltid. Jag kan inte tänka mig något bättre.

I min nuvarande situation är mitt mål är att lyckas hitta någon slags balans där jag tillsammans med heltidsjobb och familj ska hinna med både att skriva och att jobba med att på olika sätt nå ut med min befintliga bok.
Ibland kanske jag lägger tid på oväsentligheter som är rätt betydelselösa. Men vem kan motstå att beställa örhängen och halshand med sitt eget bokomslag på till exempel? Inte jag i alla fall.
Men i morgon ska jag skriva på mitt manus.

IMG_6258

Det här inlägget postades i Mia Kim. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om att prioritera

  1. Lovisa Qvarfort Wistrand skriver:

    Åhh, VAR köpte du dessa smycken? 😀

  2. Anna Alemo skriver:

    Ååååh, vilken morot!
    Den där bilden jag hade av att en författare bara sitter och skriver har jag verkligen fått revidera 😉
    Jag tycker absolut man ska ha smycken med sitt bokomslag! Det ska jag också ha 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s