Gästbloggare: Annika Estassy

46479882_785412521797847_3118524059399225344_n

Till dig som längtar efter en förändring

Hej!

Jag har nu läst ditt manus och tycker det är riktigt bra.

Jag skulle gärna vilja träffa dig.

Har du tid att ses den 28 nov kl 11.00?

Det var den 23 november 2012, för nästan exakt sex år sedan, som mejlet som varje aspirerande författare drömmer om damp ner i mejlkorgen. Manuset var Solviken och förlaget det saligt avsomnade Frank förlag.

Jag blev så klart jätteglad över att mitt första romanmanus någonsin skulle bli publicerat men inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig hur det skulle komma att förändra hela mitt liv.

Jag började skiva Solviken av en tillfällighet. Någon dröm om att bli författare hade jag inte, utan jag anmälde mig till en skrivarkurs för skojs skull och upptäckte hur roligt jag tyckte det var att hitta på berättelser. Två år senare hade jag fått ihop mitt första romanmanus och efter ett antal refuseringar och omskrivningar ville alltså ett förlag ge ut det. Hurra!

Men inte ens efter att Solviken blivit bok kallade jag mig för författare. Min respekt för yrket var för stor, jag var ju bara någon som skrivit för nöjes skull och jag var inte alls säker på att jag skulle orka gå igenom hela processen en gång till. Så dök en ny berättelse upp i huvudet och 2013 kom min andra roman ut (Croissants till frukost/Bokfabriken). Yes, jag hade klarat det!

Sedan gick det av bara farten. 2016 släpptes Alla dessa hemligheter hos Norstedts och 2018 Gröna fingrar sökes, även den hos Norstedts. Jag var författare på riktigt men kände mig både sliten och splittrad. Jag stod inför ett vägskäl – jag som skrev om människor som förändrade sina liv, vad ville jag med resten av mitt eget?

46507271_190988385159077_6968205265162207232_n

När jag nu skriver på min femte bok (som kommer ut nästa år hos Norstedts) är hela min tillvaro förändrad. Jag har sagt upp mig från mitt chefsjobb, sålt lägenheten, båten och stugan och tillsammans med min man flyttat till ett litet hus i södra Frankrike. Jag skriver på heltid och om några veckor blir vi äntligen med hund! Just hund har jag längtat mig fördärvad efter och ibland undrar jag om den inte är anledningen till att jag vågade språnget …

Det finns de som säger att jag haft tur men jag säger som Ingemar Stenmark: Jag vet inte så mycket om tur, men ju mer jag tränar desto mer tur får jag.

Däremot vet jag följande om att förändra sitt liv:

 • Formulera för dig själv vad det är du vill och använd inte ordet inte när du gör det. Negativa tankar är aldrig konstruktiva.

 

 • Kasta inte allt överbord det första du gör. Testa först. Ta tjänstledigt en dag i veckan eller under sex månader. Skriv på semestern om det är att bli heltidsförfattare du vill. Att ha skrivandet som yrke kan te sig som en drömtillvaro för den som kämpar med att hitta skrivtid i vardagen men det är inte alls säkert att det är ett liv som passar dig, även om du tror det.

 

 • Gör en budget. Detta med att hungriga vargar jagar bäst gäller inte i alla lägen. Oro för ekonomin kan vara förödande för kreativiteten.

 

 • Se till att familjen är med på båten. Ingen människa är en ö. Prata med dina nära och kära så att alla inblandade förstår att även de kommer att påverkas av ditt beslut.

 

 • Ha tålamod. Det kan ta tid att förändra sitt liv men även små steg leder framåt.

 

 • Förbered dig mentalt. Förändringar innebär ofta känslostormar. Du kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan och det är helt normalt.

 

 • Träffa likasinnade, människor som tänker som du. Hämta råd och inspiration från de som redan vågat språnget och kommit dit du siktar.

 

 • Släpp taget om det gamla. Du kommer att behöva prioritera om, kanske till och med göra vissa uppoffringar. Det där med att äta upp kakan och ha den kvar, du vet …

 

 • Ha en plan B. Vad gör du om det inte blir som du har tänkt dig? Att ha en plan B gör att du kan slappna av och koncentrera dig på plan A, istället för att oroa dig för mycket.

 

Och slutligen – se till att ha roligt! Glädje som drivkraft kan inte överskattas.

Kram,

Annika

 

Annonser
Det här inlägget postades i Annika Estassy Lovén, Debut och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästbloggare: Annika Estassy

 1. annisvensson skriver:

  Tack för ett fint inlägg! Spännande att höra om din resa och jättebra tips 🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s