Tellus & julmarknad

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Idag blir det ett kort inlägg eftersom jag har varit sjuk och återhämtar mig sakta. Jag behöver min kraft tillbaka till helgen då det är fullt igen med signeringar inför julen. Först ska jag till Tellus i Linköping på lördag där delar jag bord med tre andra romanceförfattare och tillsammans sprider vi kärlek. Det kommer bli riktigt kul att ha sällskap i montern.

På söndag bär det sedan av till julmarknaden i Hörby. Jag har aldrig stått på en marknad tidigare, framförallt inte en julmarknad. Jag är osäker på hur lätt eller svårt det kommer vara att sälja böcker. Men böcker, och särskilt romance, är ju en bra julklapp. Speciellt en signerad kopia är ju kul att ge bort. Jag ska stå med min man och vi kommer marknadsföra boken som just julklapp med gratis inslagning på plats av det signerade exet, vilket borde kunna locka (hoppas jag).

Den julmarknaden jag ska stå på tar ingen avgift för att delta vilket gör det ännu mer lockande. Andra marknader som jag har varit intresserad av har varit allt för dyra när man inte vet hur mycket man kommer sälja. Det gäller att tänka på risker och vinster, vad kan jag tjäna på olika evenemang osv? Som jag beskrev i mitt inlägg tidigare i höst om bokmässan är det svårt att värdera kostnad vs försäljning och vad man tjänar i reklam och PR. Hur många personer ser en egentligen, läser ens namn och tycker boken verkar intressant? Hur mäter man det värdet? Det hela är nästan omöjligt och när man kämpar för varje bok man säljer så blir man lätt snål. Jag har därför valt att inte satsa på mässor och marknader som kostar för mycket (undantaget var bokmässan och det kommer jag inte göra om igen).

Jag lovar att ge en utvärdering av julmarknaden nästa vecka. Nu går jag och lägger mig under filten igen men om ni bor i linköpingstrakten kom gärna förbi, jag och romancegänget står i monter 31.

Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tellus & julmarknad

  1. Klas Corbelius skriver:

    Kul att du satsar på Tellus. Det kommer säkert gå bra. Samtidigt är bokmässor svåra. Jag var som skönlitterär debutant där förra året och delade ett bord. Det kräver mycket av en då det gäller att nå fram bland alla andra. Om du nyligen fått en del uppmärksamhet underlättar det såklart. Och, verkade det som då, var intresset för historiska romaner större än deckare (som jag skrivit). Samtidigt behöver en försöka. Och även om jag inte sålde så mycket kommer jag göra ett nytt försök när tvåan är klar.

    • Veronica Almer skriver:

      Ja bokmässor är verkligen svåra, och det var inte särskilt mycket folk det här året på TellUs. Ifall man ska satsa på bokmässor är mitt tips att välja de med låga priser, till exempel SmåLit. Det kostade enbart 200kr för en plats och jag sålde betydligt mer där än på TellUs. Lycka till med din andre bok 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s