Att ha ett uttalat mål

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Det har varit Augustprisgalan i veckan och vinnarna har utsetts. Det måste vara fantastiskt att vinna det priset och jag tror att de flesta av oss som skriver drömmer om att vinna något stort pris. Det får mig att fundera lite på vad jag vill uppnå med skrivandet. Det handlar verkligen inte om ära, berömmelse och pengar. Det handlar om att jag få göra det jag tycker allra mest om att göra, det som får mig att må bra, men också det som jag faktiskt är bra på att göra. Nämligen att skriva.

Just nu är skriva det jag gör minst av min vakna tid. Att jag i somras gick upp i arbetstid på mitt vanliga dagjobb från 50 % till 80 % gjorde en väldig skillnad, i negativ bemärkelse. Jag har inte alls lika mycket ork till att skriva samtidigt som kreativiteten också har gått ner på sparlåga. I vanliga fall hämtar jag energi från skrivandet, men nu orkar jag knappt skriva och det blir en ond cirkel. Det gör mig ledsen att jag ägnar så lite tid åt det jag mest av allt vill göra.

Så trots att det är inte är ära, berömmelse och pengar som är drivkraften när jag skriver är det ändå så att jag någonstans längre vill tjäna så pass mycket pengar på mitt skrivande att jag åtminstone ska kunna gå ner i arbetstid. Mitt långsiktiga mål är förstås att kunna skriva på heltid. Och någonstans är jag övertygad om att det är möjligt. Till och med inom en femårsperiod. Det kanske låter kaxigt, men det handlar verkligen inte om det. Det handlar om att sätta upp en målbild för mig själv som jag strävar och arbetar emot. Varför skulle det vara omöjligt? Om jag hela tiden gör saker som tar mig mot det målet så tror jag att det är möjligt. Jag kommer förmodligen inte kunna leva i överflöd, men om jag kan se till att jag och min familj kan ha en dräglig levnadsstandard och ändå få göra det jag drömmer om så vore det fantastiskt. För jag vill inte att mitt liv ska handla om att sitta av timmar på ett jobb och göra saker inte ger mig särskilt mycket.

Det är absolut inte bara dåligt att ha ett dagjobb. Förutom att jag tjänar pengar, så har jag fått inspiration till texter och karaktärer genom mitt jobb och jag har fått erfarenheter. Men genom mitt arbete har jag också fått vänner för livet. Personer som dessutom stöttar och uppmuntrar mig i mitt skrivande. Vänner, är som vi alla vet, inget som växer på träd och därför kommer jag vara evigt tacksam för det jag har fått.

På lång sikt vill jag alltså kunna skriva på heltid. Jag har ingen fullständig och utstakad plan för hur det ska gå till, men en sak är säker. Det blir inga fler böcker om jag inte skriver någonting. Så det absolut viktigaste jag behöver göra är att fortsätta skriva och att aldrig, aldrig ge upp. Jag har i dagsläget redan fyra olika barnboksmanus som är ute hos förlagen som jag väntar besked om. Jag har ett så gott som färdigt romanmanus som behöver redigeras några vändor till och jag har två förläggare som vill läsa detta manus. Jag har en idé till ytterligare en roman. Och jag hoppas att idéerna fortsätter att komma och att inspirationen kommer att fortsätta flöda. Lite rädd är jag att idéerna en dag ska ta slut. Men jag har så sakteliga förstått att jag är en kreativ person. Och för kreativa personer tror jag att inte att idéerna tar slut. Det kommer alltid att finnas saker som inspirerar, lockar och som tål att utforskas och fördjupa sig i. Och det hoppas jag få göra mer av i framtiden.

Har du satt upp några mål för ditt skrivandet?
Jag tror att det är bra att uttala sina mål högt. Åtminstone för sig själv. Ingen annan behöver veta.

Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s