Alla dessa mappar!

 

HelenaHedlund20171207013 kopia 2.jpg

Foto: Kicki Nilsson

Min dators skrivbord är fullt av mappar. Mappen som heter ”Idéer” innehåller just idéer. Lösryckta meningar och tankar, saker jag har antecknat i mobilen när jag har varit ute och sprungit, suttit i möte, stått i kö. Kladdet längst bak i almanackan, överfört och renskrivet. Det kan stå till exempel skilsmässohuset eller kan inte röra sig utan att svära. Det finns också mappar i mappen, rena bokidéer, starter, mycket flummiga synopsis. Saker som jag någon gång vill skriva.

Sen finns det mappen som heter Förskolepjäs. Och mappen som heter Lågstadiepjäs. Och, så klart, Kerstin 1, Kerstin 2 och Kerstin 3. Kerstin 1 är ute i handeln, Kerstin 2 är färdig och kommer ut på påskafton. Just nu håller Katarina Strömgård på att arbeta med bokens illustrationer och härom dagen fick jag se lite skisser. Så roligt! Och Kerstin 3 håller jag på och skriver just nu. Det går inte jättefort framåt för tillfället då teaterjobb dominerar dagarna, men jag har paxat lite koncentrerad skrivtid i almanackan inom en inte alltför avlägsen framtid.

0

Uppstart för ny förskolepjäs 

 

Det kommande halvåret, innan Att vara Kerstin kommer ut, har jag tre parallella skapandeprocesser. Förutom att tredje boken om Kerstin planeras vara färdigskriven innan påsk så ska även två nya pjäser bli till. Det är tre ganska olika processer. Den här veckan har jag påbörjat arbetet med en kommande förskolepjäs. Jag och en skådespelarkollega ska, tillsammans med en koreograf och en musiker arbeta fram en föreställning på temat blod/ont/plåster – om behovet av att berätta om sina skador. Pjäsen har ännu ingen titel och vi arbetar efter en metod som kallas devising. Det innebär att ensemblen och tekniska teamet arbetar utan färdigt manus kring ett ämne där idéer och scener prövas fram i olika improvisationer. Vi är också ute i förskolegrupper och pratar med barnen om deras plåsterupplevelser, låter dem rita teckningar och samlar material som vi tar med oss in i pjäsen. Föreställningen kommer inte i huvudsak att bygga på text utan innehålla mycket rörelse och andra sätt att kommunicera en historia än de rent verbala. Men även ett manus med få ord måste skrivas. En dramaturgi måste skapas. En historia måste berättas.

Efter jul kommer jag också att påbörja skrivarbetet av en ny lågstadiepjäs, en pjäs som planeras ha premiär hösten -19 på Teater Martin Mutter. Arbetsnamnet är Under bryggan och temat är rädsla. Den här processen är mycket min egen till en början. Idén var min, jag formulerade ett synopsis och tillsammans med teatern sökte jag, och fick(!!!) dramatikerstöd från Sveriges författarfond för att skriva. Även i den här processen kommer jag att vara endel ute i skolorna och prata med lågstadiebarn om rädsla och andra teman. Jag vill söka rena formuleringar från målgruppen, samla berättelser och iakttagelser att ta med mig in i pjäsen. Sen kommer jag att sitta mycket ensam i några veckor och försöka hitta en form för berättandet, en lekfull överenkommelse med publiken, en berättelse från A till Ö. Jag vill försöka ge roliga förutsättningar för karaktärerna, tänka miljö och relation – men inte så mycket att jag hindrar t ex scenograf och skådespelare från att skapa sig sina egna bilder och idéer. Jag försöker undvika scenanvisningar så långt det är möjligt, såvida det inte krävs för att förstå något nödvändigt. Det allra roligaste är att fokusera på texten, dialogen, att det flyter. Att rytmen finns där. Humorn. Spänningen. Framåt slutet av skrivprocessen tänker jag bolla texten med den tilltänkte regissören innan jag lämnar ifrån mig ett färdigt manus någon gång i maj. Med färdigt menar jag färdigt för att börja arbetas med sceniskt, men troligtvis kommer saker med texten ändras ända fram till premiär. Så brukar det, och bör, vara med nyskrivna texter.

Ja, så om ett halvår så bör ”Att göra”-mapparna på mitt skrivbord ha minskat till antalet. Men kvar finns med största sannolikhet ändå mappen med ”Idéer”.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s