Lärdomar från en signering

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

I lördags förra veckan hade jag min första signering. Den var på Akademibokhandeln i Skrapan på Södermalm i Stockholm. Jag hade min releasefest där för två månader sedan och redan då bad butikschefen mig komma tillbaka vid jul och ha en signering. Det erbjudandet blev jag såklart väldigt glad och tacksam för och tackade ja på en gång.

Vi bokade in den 1 december för högläsning och signering med starttid kl 12. Ingen sluttid var utsatt vilket jag tyckte var positivt för då kunde jag bestämma själv hur länge jag ville hålla på. Butiken tryckte upp flyers och de skyltade i butiken med att jag skulle komma och signera min bok, Kluriga ordens ABC. De hade även lyckats få med eventet på Akademibokhandelns hemsida.

IMG_6367

Jag var på plats 45 minuter innan eventet för att förbereda. Till min hjälp hade jag min vän, Sheila, vid min sida. Ballonger skulle blåsas upp, godis läggas i en skål och en roll-up som skulle dras upp osv. Butiken hade ställt upp en fåtölj, ett bord och en bänk, pallar och kuddar så att det skulle kunna bli en mysig sagostund.

IMG_6370

Till klockan 12 och högläsningen kom ett gäng vänner till mig och allt eftersom droppade det in vänner och kollegor från många, många år tillbaka i tiden. Det värmde otroligt att de kom för att träffa mig och flera hade med sig blommor, så det kändes lite som att ha releasefest ännu en gång.

IMG_6407

Tyvärr var det väldigt lugnt i butiken denna dag och inte alls någon julrush. Personalen i butiken sa att jag hade en extrem otur för så där lite kunder brukar det vara en sommardag. En vanlig lördag brukar det vara så trångt inne på barnboksavdelningen att det knappt går att ta sig fram. Gissningsvis var orsaken till det dåliga trycket dels det dåliga vädret, men kanske också att det veckan innan var Black Friday och att folk då hade handlat massor.

Men jag och min kompis kämpade på i 3 timmar. Jag stod nere på barnboksavdelningen, medan min kompis stod vid entrén och informerade alla barnfamiljer om jag signerade böcker längre in i butiken och hon pratade och visade min bok. Då och då kom hon även till barnboksavdelningen och pratade med folk som gick runt och tittade på barnböcker.

Personalen berättade att en del kända författare kanske säljer 1-2 böcker under en signering. Men jag hade i alla fall lyckats sälja lika många böcker som Johan Ajvide Lindqvist under en julsignering så det känner jag mig oerhört nöjd med.

Det jag framför allt bär med mig från denna signering är alla samtal med människor. Men också att jag lärde mig så mycket av mitt första signeringsevent. Det jag främst lärde mig var, att om en inte är känd som Camilla Läckberg, kan en inte bara sitta vid ett bord och förvänta sig att folk ska komma fram och köpa boken. Nej, upp och stå och gå runt och våga prata med folk. I stort sett alla böcker jag (och med hjälp av min kompis) sålde var tack vare att vi gick fram och pratade med folk om boken. Det är verkligen att gå utanför min bekvämlighetszon, men efter ett tag kändes det inte så pinsamt eller jobbigt utan det blev snarare roligt och en utmaning. Jag höll hela tiden ett ex av boken i handen så att jag snabbt kunde visa upp den för nyfikna kunder och efter hand lärde jag mig vad jag skulle säga om boken för att fånga deras intresse.
En annan lärdom från eventet var att det var otroligt värdefullt att ha med sig en vän. Det kändes både roligare och tryggare samtidigt som hon var till stor hjälp som ”inkastare” och det tack vare henne som jag lyckades sälja böcker.  Jag förstår att det kanske inte är så lätt att be någon avvara tid från sin familj för att hjälpa en under en signering. Men våga fråga. Du kan inte få mer än en ett nej och säger vännen ja, så kommer ni ha kul tillsammans och förhoppningsvis ett superbra teamwork. Jag är evigt tacksam att min vän så osjälviskt ställde upp för mig. Jag tänker att bland det värdefullaste en människa kan ge någon annan är ens tid. Så jag känner mig oerhört varm i hjärtat över att hon delade sin tid med mig.

Nu på lördag (8 december) är det dags för nästa signering. Då ska jag signera på Akademibokhandeln i Liljeholmen kl 12-13. Då tror jag att jag kommer att bli placerad utanför butiken, så det blir en annan utmaning att lyckas fånga folks intresse för boken när jag inte kan prata med folk som strosar runt på barnboksavdelningen. Jag återkommer med en rapport och mina lärdomar från det eventet.
Och välkomna förbi och säg om ni råkar vara i krokarna!

2 reaktioner på ”Lärdomar från en signering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s