Ett ”exemplar” ljudbok – vad innebär det?

 

HelenaHedlund20171207013 kopia.jpg

Foto: Kicki Nilsson

Min mormor fyllde nyss 99 år. Hon är frisk och pigg och alldeles klar i tanken, men synen är tyvärr ganska nedsatt. När hon i somras fick veta att jag skulle läsa in Det fina med Kerstin som ljudbok blev hon glad. Då skulle hon kunna lyssna på boken i sin CD-spelare. Även min halvblinda pappa har börjat lyssna på böcker i CD-spelaren, han såg också fram emot att höra mig läsa. Men det dröjde innan ljudboken kom ut. Första september stod det på hemsidan, men inte förrän i november fick jag redan på att den fanns ute i handeln. I mitt kontrakt stod det att jag skulle erhålla tio fria exemplar av ljudboken, samt två fria nedladdningar. Exemplar? Vad innebar det egentligen? Jag hade nog hela tiden sett tio stycken CD-skivor framför mig, i snygga fodral som gick att ta på och ställa i bokhyllan, ge till nära och kära, men nu blev jag plötsligt osäker. CD-skivor, finns det ens längre? Eller finns det någon annan fysisk form av ljud som kan benämnas ”exemplar”, något som jag ännu inte har upptäckt? Jag kontaktade förlaget, kände mig lite dum, men frågade. Även de verkade lite osäkra på vad ”exemplar” egentligen betydde i vår exakta samtid, men tillslut fick jag i alla fall tillgång till en fri nedladdning, ett s k recensionsexemplar, så att jag kunde lyssna på hur sommarens inläsning i Stockholmsstudion blev. Min bror köpte och laddade ner en tung fil med boken från en nätbokhandel, och sen fick jag indirekt natta hans barn genom hans dator några kvällar.

Jag har googlat runt och försökt förstå hur ljudböcker blir tillgängliga för lyssnaren, och vad jag förstår så är det ganska olika – streaming/nedladdning – och framför allt att det är en branch på (lätt förvirrad men snabb) framfart! Och säkert är att den nutida lyssningen är på tok för avancerad för den teknik som min mormor och min pappa har in sin ägo och är kapabla att hantera. Kanske är det så enkelt att det inte riktigt är meningen att åldringar ska lyssna på barnböcker? Att den unga generationen har helt annan teknik och att CD-skivan faktiskt är utkonkurrerad?

Att släppa sin bok vind för våg är lite som att släppa taget om ett barn. Jag har skrivit om det förut. Om hur jag gärna vill kontrollera vad det utflugna barnet gör utan mig. Jag vill se boken på hyllan i bokhandeln. Jag vill se om den finns inne på de bibliotek jag besöker. Jag googlar titeln på tok för ofta för att se om något har skrivits om den. Härom veckan dök det upp att Det fina med Kerstin hade blivit utvald som en av de 120 böcker som Kulturrådet har valt ut att skänka till förskolorna runt om i landet. Det gjorde mig väldigt glad! Dessförinnan fick jag reda på att den ingår i något som heter Gävle skolor läser. Också det väldigt roligt!

De senaste veckorna har det dock främst dykt upp bibliotekssidor där titeln har förekommit, bibliotekssidor med topplistor över utlånade e-ljudböcker. På flera, kanske ett tiotal, bibliotek på olika orter runt om i Sverige, har Det fina med Kerstin varit med på topplistan över mest lånde ljudböcker – alla kategorier! Som högst upp var den på 11:e plats, om jag inte minns fel så var det i Lidköping. Detta fascinerar mig så mycket! Att vara med på topplistor som jag inte visste fanns, i städer långt borta, i ett tekniskt system som jag inte riktigt förstår, med något som inte syns, (något som jag faktiskt ännu inte själv har lyssnat på hela…) men som är så väldigt mycket mitt, det är så märkligt diffust. Och väldigt roligt!

(Har min mormor kunnat läsa boken då? Jo, med ett superuppförstorande förstoringsglas tog hon sig igenom hela pappersboken. Hon ringde och tyckte att det var så spännande och väntade otåligt på nästa bok som kommer på påskafton. Jag hoppas att hon hinner uppleva även del tre…)

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett ”exemplar” ljudbok – vad innebär det?

  1. AB skriver:

    Din mormor kan be sitt närmsta bibliotek att få bli talbokslåntagare om hon har svårt att se, då kan bibliotekarien ladda ner Kerstin som talbok på en cd-skiva. Tror dock skivan bara fungerar i cd-spelare som kan spela upp mp3-format (de flesta nyare gör det (tex i min bil från 2010)) samt i en speciell Daisy-spelare som man också brukar kunna låna på bibblan. Kanske ett alternativ för bok 2 Ser att första boken är inläst som talbok på Legimus hemsida, de flesta böcker blir det! Och om din mormor har svårt att ta sig till biblioteket finns Boken kommer, dvs när en bibliotekarie åker ut med böckerna till hemmet Sorry för skamlös biblioteksreklam och tips du inte bett om och inte ens ett vettigt tillägg till diskussionen du startar i ditt inlägg, men jag vill gärna sprida detta OM någon inte vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s