En oförglömlig signering

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Förra veckans inlägg handlade om mitt allra första signeringsevent. I lördags hade jag mitt andra signeringsevent. Denna gång i min ”hemmabutik”, på Akademibokhandeln i Liljeholmen. Det här är en butik jag besöker minst en gång i veckan, så jag var lite nervös innan det här eventet. Jag ville inte gärna ”göra bort” mig och inte få något sålt och sedan behöva gå och in och skämmas där i fortsättningen.

Under några veckors tid arbetade jag för att försöka få så många som möjligt att komma till eventet. Eftersom jag har tre barn känner jag många barn och föräldrar i området. Därför bad jag butiken mejla mig en fil med en flyer som jag skulle kunna skriva ut och dela ut. Jag delade ut flyers till föräldrar och mina barn delade ut till sina klasskompisar.

IMG_6311.jpg

Ett par dagar innan eventet gick jag in i butiken och såg att de hade skyltat fint med min bok. När jag fick reda på hur många böcker de hade tagit in tänkte jag att jag aldrig kommer att få dem sålda. Personalen lugnade mig med att böckerna i så fall förmodligen skulle gå åt under den sista veckan innan jul och skulle de inte få alla sålde så kunde de alltid skicka tillbaka dem till förlaget.

Lördagen kom och den utsatta tiden för signeringen var klockan 12-13. Jag hade frågat innan om jag fick stanna längre än så och de sa att jag fick stanna så länge jag ville. Jag siktade på att vara där mellan klockan 12-14. En halvtimme innan var jag på plats för att sätta upp min roll-up och blåsa upp ballonger. Signeringsbordet med mina böcker stod redan uppdukat mitt framför entrén till butiken. Prick klockan 12 gick jag och ställde mig och med en gång kom den första kunden, en vän och granne till mig. Det var skönt att se ett bekant ansikte det första jag gjorde. Resten av signeringen försvann jag nästan i en dimma för det var väldigt mycket folk och ofta var det kö. Min kompis som hjälpte mig vid det förra signeringstillfället ställde upp och hjälpte mig även denna gång. När hon kom var jag redan fullt upptagen med att signera massor med böcker. Jag bad henne hjälpa mig att blåsa upp lite ballonger. Vid den förra signeringen fick vi jobba väldigt aktivt med att gå fram till kunder och prata om boken. Men den här gången behövde vi inte alls jobba på det sättet. Det kom folk i en strid ström och köpte böcker. Redan efter en halvtimme var jag tvungen att be butikspersonalen om fler böcker. När jag sedan en andra gång bad om fler böcker, sa de att det var de sista exemplaren av boken. De hade inte fler. Nu blev jag istället orolig för att böckerna inte skulle räcka till alla som ville köpa!

IMG_6493

När klockan blev 14 hade jag två böcker kvar och jag kunde inte ge mig då. Så pass tävlingsinriktad och målinriktad är jag att jag inte skulle kunna gå därifrån förrän alla böcker var sålda. En liten stund senare hade jag sålt butikens allra sista exemplar av Kluriga ordens ABC och jag kunde packa ihop.

IMG_6506

Jag var, och är fortfarande, euforisk. Det är en fantastisk känsla att lyckats med något jag inte hade trott att jag skulle klara. Det är otroligt skönt att känna att hårt arbete och målmedvetenhet lönar sig. Jag kände mig stolt och nöjd. Efteråt var jag också ganska trött. Jag kände att jag slitit hårt för att klara detta. Många av de som kom var folk som jag hade bjudit in, men det var också förvånansvärt många som bara passerade förbi som blev nyfikna och köpte boken. Flera av dem sa att de tyckte att det var en annorlunda bok och berömde mig för vilken bra idé det var.

IMG_6513

Trots att jag var rätt trött efteråt ville jag samtidigt ha mer. Jag vill göra det igen och igen!

Om jag ska sammanfatta mina lärdomar och tips från denna signering är det:

  • Det var bra att sitta utanför butiken
  • Godis på bordet fungerar som bra lockbete
  • Jag valde att stå upp (förutom när jag signerade böckerna). Jag tror att det är lättare att få kontakt med människor när jag är i samma höjd som de är
  • En timme är för kort tid, en hinner inte sälja så många böcker på en timme. Två timmar var lagom för mig. En vill ju orka vara pigg och social, så tre timmar kan vara för lång tid
  • Le och tilltala folk som kommer fram och bläddrar i boken. Dra en hisspitch och förklara kort bokens kärna och vad som gör den unik
  • Säg hej till folk som går förbi dig och tittar på dig
  • Att ha med en kompis som kan hjälpa till med praktiska saker och att ta bilder är ovärderligt
  • Ha kul och njut! Du får göra något som inte många människor får vara med om att uppleva någonsin

2 reaktioner på ”En oförglömlig signering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s