Årets julklapp

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Första dagen min bok släpptes och fanns till försäljning hos internetbokhandlarna beställde en kollega 60 exemplar av boken till jobbet. Samtliga mina kollegor skulle nämligen få min barnbok, Kluriga ordens ABC, i julklapp. Lådorna med de 60 böckerna kom till jobbet redan efter två dagar och det var ju där jag fick se och hålla i min bok för första gången. Detta var i slutet i september. Böckerna låg sedan ouppackade tills för någon vecka sedan, då en kollega, min chef och jag en kväll slog in samtliga böcker.

IMG_6436.jpg

I förra veckan skulle vi ut och äta julbord med jobbet och innan vi åkte iväg skulle vi ha lite julavslutning med glögg samt julklappsutdelning. Jag måste erkänna att jag hade varit lite nervös inför den här dagen. Mitt skrivande är ingenting jag direkt har pratat särskilt mycket om på jobbet, utan jag har skilt på mina två yrkesliv.

Varför var jag då nervös? Dels var jag rädd för kollegornas reaktion på att julklappen bestod av en barnbok och att de inte skulle uppskatta en sådan julklapp och dels var jag nervös för att blotta mitt skrivande för dem. Tänk om de skulle tycka att det är jag har skrivit är dåligt och ska döma mig därefter i fortsättningen på jobbet. Ja, ni förstår, mina hjärnspöken härjade fritt. (Hjärnspöke, är för övrigt ett av orden som finns med i min bok).

Att mina kollegor får en bok i julklapp är inget konstigt, utan det är fullt normalt. Varje år brukar vi nämligen få en bok av årets Nobelpristagare i litteratur. Som bekant delades det inte ut något Nobelpris i litteratur i år och tur i oturen släpptes ju min bok just i år och min chef tyckte att det då var självklart att alla skulle få min barnbok i julklapp.

Min chef höll ett tal och berättade för mina kollegor vad årets julklapp bestod av. Jag fick applåder och sedan försvann jag halvt i en dimma. Jag fick signera böcker och ta selfies med kollegor och folk kom fram och pratade och gratulerade och efteråt kändes det väldigt bra. Folk reagerade över förväntan positivt. En man blev riktigt glad och sa ”för en gångs skull får vi en bra julklapp” och det värmde så fint. Många har egna barn, barnbarn eller andra barn i närhet som de kan ge boken till och en del ville ha boken signerad till sig själva.

Dagen efter kom flera förbi mitt rum och sa att de hade läst boken och tyckte om den.

Nu i efterhand känns det väldigt befriande att alla nu vet att jag skriver, att de vet att jag har kommit ut med en bok och att många faktiskt har läst den. På ett sätt var det lite som att ”komma ut ur garderoben” och få bli den jag verkligen är. Det är ingenting jag behöver ursäkta mig för eller gömma, utan det här är den jag är och en stor del av mitt liv.

Skrivandet är inget du behöver hålla hemligt. Låt det få den plats den förtjänar. För dig som är en skrivande person är antagligen skrivandet en väldigt stor del av ditt liv. Kanske mer än du själv inser.

En reaktion på ”Årets julklapp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s