Några erfarenheter rikare

Emelie-Novotny_075_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Det doftar gran, hyacint och pepparkaka här hemma i lägenheten. Nu kan en verkligen säga att julen står för dörren och då har det också gått ett helt år sedan jag skrev de sista ändringarna i Vänd rätt upp. Och trots att allt fortfarande låg framför mig då så tror jag aldrig att jag förstod hur långt jag redan hade kommit.

Ingenting är så dubbelt som upplevelsen av tid. Det som på samma gång känns som det hände igår kan i ett annat perspektiv kännas som en evighet bort. Precis så känns det när jag blickar tillbaka på 2018 – mitt debutantår.

Att skriva här på Debutantbloggen varje vecka har tvingat mig att stanna upp och formulera mig, men trots det har det här året verkligen rusat förbi. Samtidigt känns det som att jag alltid har burit min debutantroman med mig, och på ett sätt har jag nog gjort det. Jag är i alla fall väldigt glad över att jag har fått dela det här året med alla er som läser bloggen!

Det här året har inte bara gett mig en bok, jag har också lärt mig massor om mig själv. Även om nya erfarenheter alltid gör en rikare betyder det inte att de alltid är gratis. Just det här året känns det som att jag har fått kämpa hårdare för dem än vad jag förväntat mig. Tidigare har jag sett på mig själv som en flexibel människa som tar saker som de kommer. Men efter det här året har jag fått revidera den bilden och förstått att jag trots min flexibilitet har ett stort kontrollbehov. Jag ogillar verkligen att behöva lämna saker åt slumpen. Något som har ställts på prov när jag har jobbat med ett stort förlag som har gjort det här tusen gånger tidigare och som har rutiner och processer att jobba efter. Då har jag tvingat mig själv att släppa taget och försöka ha förtroende för att någon annan har mer erfarenhet och vet bättre. Och det har varit en ynnest att få jobba tillsammans med människor som alltid vet bättre – även om det också är svårt ibland.

IMG_4532

Under det här året har jag också behövt fatta snabba och ibland ogenomtänkta beslut. Ibland har det blivit bra, i andra fall mindre bra. Men det har varit en övning för mig i att allt inte måste vara så välavvägt eller genomtänkt. Och kanske viktigast av allt så har jag varit tvungen att tänka att allt inte måste vara perfekt, det är okej om det bara är okej. Det har framförallt varit en nödvändighet för att kunna skriva ett blogginlägg varje vecka – annars hade det aldrig kommit några inlägg på fredagarna.

Min uppfattning innan jag själv skulle vara huvudperson i utgivningsprocessen var att jag visste allt om hur bokbranschen fungerar. Det var inte heller riktigt rätt, för jag hade missat att ta med den känslomässiga delen av bokutgivning. Något som jag inte heller hade kunnat förbereda mig på för att det är så drabbande, men så här i efterhand så har jag trots min erfarenhet varit väldigt naiv. Nu kan jag verkligen uppskatta att jag trots allt har fått vara både naiv och nybörjare i den här processen. Det finns bara en gång som är den första och det känns lika dubbelt som med tiden att det här året nu börjar närma sig sitt slut.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin julhelg och att allt ni önskar ska slå in!

En reaktion på ”Några erfarenheter rikare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s