When you wish upon a star …

1

Foto: Pernilla Dahlgren

Det är omöjligt att sammanfatta mitt 2018 utan att ta upp det där med drömmar. Att få en bok antagen och utgiven har varit min stora dröm under lång lång tid, och i år blev drömmen sann. Jag ryser nästan när jag skriver det. Tänk att det faktiskt hände till slut? Otroligt. Overkligt.

Samtidigt som det krockar i hjärnan har jag ändå alltid känt ett ganska stort lugn i att min dröm någon gång faktiskt kommer bli sann. Tänkt ”någon gång”. Någon gång kommer det att hända. Kanske inte nästa år, eller om tio år, eller om femtio. Men någon gång. Så länge jag fortsätter kämpa för min dröm kommer det att hända, bara jag har lite tålamod och tillförsikt.

Och ändå: första gången jag skickade in ett manus till förlag skämdes jag när jag fick tillbaka refuseringarna. Hur hade jag någonsin kunnat hoppats? Vilken skit jag skrivit! Så pinsamt att jag skickat in det över huvud taget.

Andra gången var mitt självförtroende större. Det var mitt författarskolemanus jag skickade in, och jag kände mina klasskompisars och lärares och testläsares stöd i ryggen. De tyckte manuset var bra, jag tyckte manuset var bra. Jag hade fixat alla de brister jag upptäckt i det förra manuset, lärt mig och blivit bättre. Berättelsen jag skickade in nu var spännande, aktuell, välskriven och eventuellt lite lång, men whatever. Den hade vad som krävdes. Det var jag övertygad om just då.

Ändå blev den refuserad. Och jag insåg att det räcker inte med att kunna skriva. Det räcker inte med en bra story. Det gäller dessutom att pricka precis rätt, få manuset att hamna i precis rätt förlagsmänniskas knä vid precis rätt tidpunkt. Och det är omöjligt att planera in det, det har bara med ren tur att göra. Och den här förlagsmänniskan ska helst inte bara älska manuset, den ska också gärna se manusets försäljningspotential.

Det var när den insikten verkligen slog ner i mig som jag tappade fotfästet och föll ner i tvivlet på riktigt. Det kändes som omöjliga odds, som en orättvis spelplan. Och jag kunde inte låta bli att snudda vid tanken: tänk om det aldrig kommer hända? Tänk om jag alltid kommer vara en författare utan böcker? Är det nu det är dags att ge upp?

Nej. Det är inte dags. Inte än. För skrivandet är för roligt för att lägga av med. Så jag hävde mig upp, påbörjade balansakten än en gång. ”Någon gång kommer det att hända”. Kanske inte snart, kanske inte nästan-snart. Men det kommer hända.

Och det gjorde det ju, nästan omedelbart. För att jag hade tur. Och för att jag inte slutade. Men inte för att jag nödvändigtvis hade det bästa manuset.

Mitt hjärta är med alla de som fortfarande befinner sig i tvivlet, som fortfarande trampar vatten. Jag har så många före detta klasskompisar och andra skrivarbekanta som förtjänar ett bokkontrakt så jävla mycket. Det är inte rättvist, det är inte det. Men: så länge du fortsätter, så länge du har kul medan du skriver, så är det inte förgäves. Någon gång kommer det att hända, okej? Jag hejar på dig.

Och nu är det dags att tacka för mig. Tack till dig som läst mina inlägg, som läser detta. Tack till dig som läst min bok. Jag hoppas den gav dig något. Tack till dig som sagt snälla saker om min bok, och förlåt för att jag blir så generad och inte vet vad jag ska svara då.

Jag har haft ett riktigt fint år, men det hindrar mig inte precis från att drömma om nästa års potential. Varje nyårsdag lyssnar jag på Marit Bergmans ”This is the year”. I den låten sjunger hon om och om igen ”this is the year, this is the year it all will happen”. Om hur hon precis var på väg att ge upp, men nu vänder det. Nu vänder det! Det känns i luften!

Jag lyssnar på den låten varje nyårsdag, och vissa år händer ingenting, vissa år händer allt. Det gör inte så mycket vilket det blir, lyssningen på nyårsdagen är ändå magisk. Medan låten spelas står alla dörrar vidöppna, drömmarna går att röra vid och nu händer det, äntligen händer det! Sedan börjar året, verkligheten tar vid och det blir som det blir.

Men än kan vi drömma. Än kan vi önska. Himlen är fortfarande full med stjärnor. Det sägs att om man siktar mot stjärnorna når man trädtopparna. Jag tror det saknas ett ”minst” i det ordspråket. Om man siktar mot stjärnorna når man som minst till trädtopparna.

Stjärnorna väntar på oss nu. Vinternatten är klar och kall, och det är dags att spänna pilbågen. Det är stjärnorna vi vänder oss till, men vet du hur höga träd kan bli? Jättehöga.

Må 2019 bli ett riktigt fint år. Jag hoppas du har ett bra år bakom dig och ett ännu bättre år framför dig. Må livet blomstra, orden flöda, glädjen lysa starkt.

And may all your dreams come true.

Det här inlägget postades i debutantåret, Linnea Dahlgren. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till When you wish upon a star …

 1. Peter Winai skriver:

  Tack Linnea för din gripande och uppmuntrande text!

  ”Och jag insåg att det räcker inte med att kunna skriva. Det räcker inte med en bra story. Det gäller dessutom att pricka precis rätt, få manuset att hamna i precis rätt förlagsmänniskas knä vid precis rätt tidpunkt”

  Ja, det är ett lotteri. Men det börjar med en bra text, det är lotten. Har man ingen lott är man inte med i lotteriet. Nåja. Jag har också varit övertygad om att du skulle lyckas. Lugn envetenhet.

  För egen del hittade jag en annan väg, tog saken i egna händer, kanske har jag mer bråttom. Det har också varit fantastiska år, det blev ett helt förlag, Winai Books, och med förenade krafter i ett litet gäng blev det möjligt att ge ut flera författare som passerat nålsögat. Du vet vilka:)

  • Linnea Dahlgren skriver:

   Tack så mycket, Peter! Och håller med, ett bra manus är starten! Jag är så imponerad över att du startade ett förlag, och vilka författare du ger ut sen 🙂

 2. Anna Alemo skriver:

  Tänk att drömmar kan slå in 😊 Tack för dina fina inlägg här 🌸💕 Ha ett fantastiskt 2019 🤗

 3. Vilket härligt och hoppingivande inlägg 😍 Önskar dig en riktigt bra 2019!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s