Var det värt allt?

 

IMG_4617

Så länge jag kan minnas har jag sagt att jag ska bli författare när jag blir stor. Att kämpa för att bli utgiven har varit en stor del av min identitet ända sedan jag var i slutet av tonåren och mer målinriktat började jobba med mitt skrivande. Och i år gick den drömmen i uppfyllelse! Det är kanske först när jag skriver det här en sen julkväll i köket till diskmaskinens surrande som jag förstår att jag faktiskt gjorde det. Jag lyckades – jag har skrivit en bok!

Jag önskar att jag kunnat ta min dåvarande drömmande person i hand och berättat just det. För även om jag har fått alla möjligheter, stöd och verktyg att bygga min dröm med så har det funnits så många gånger när andra har rättat mina drömmar, sagt att de varit ouppnåeliga. Ni vet, korrigerat dem lite för att drömmen ska bli lite mer nåbar – självklart av välvilja för det är så jobbigt att bli besviken för att drömmarna är för högt satta. Som när jag sa att jag ville bli författare när jag blir stor och någon vuxen genast rättade mig och sa att det ju var journalist jag skulle bli, då får man ju också skriva. Till barnversionen av mig själv önskar jag att jag kunde säga att ingen dröm är för stor och till den lite äldre versionen av mig själv att tvivel är en nödvändig del av processen – det är av dem vi blir ännu lite bättre.

Men att uppfylla mina mål när målet har varit en sådan stor del av min identitet har inte varit oproblematiskt. För vem är jag när jag inte längre behöver kämpa för att få min debutroman antagen?

Svaret på den frågan är självklart att fortsätta framåt och sätta upp nya mål, skriva något nytt. Ändå har jag tvekat. För nu vet jag så väl vad det kostar mig att skriva en bok. Jag har aldrig jobbat så hårt för något som jag har jobbat för att kunna skriva den här boken. Jag har valt bort mina kompisar, träning, städning, övertid på jobbet, hästar, teveserier och min familj för att uppfylla min dröm. Det är ett val som jag har gjort för att nå mitt mål. Ett mål som fanns innan allt det där andra som jag precis nämnde fanns i mitt liv. Jag är övertygad om att jag blir en bättre förälder till mitt barn om jag gör sådant som är viktigt för mig. Men när alla frågar mig om jag skriver på något nytt, är allt jag ser alla timmar som jag inte kan vara med mitt barn. Jag ser alla kvällar och alla helger, alla barnkalas och aktiviteter som jag aldrig är med på.

Jag funderar mycket på om det var värt det, så här med facit i hand? Att jag spelade med en väldigt hög insats men att jag också vann så mycket mer än jag kunnat föreställa mig. Jag har mött ett så otroligt stort engagemang för mig och för min bok från så många håll och det har verkligen varit en ynnest att få vara med om det här! Jag har älskat att ha er bloggläsare med mig det här året – det har gjort det annars så ensamma skrivandet mycket mindre ensamt. Samtidigt är det en lättnad att få byta år, nu längtar jag efter att låta skrivandet bli privat igen.

För svaret på frågan om det var värt det är förstås ett JA – utan det här året hade jag aldrig kunnat vara sann mot det som var min dröm. Och nu längtar jag efter att få uppleva det igen med nästa bok.

Tack 2018 för det du hade med dig, tack alla bloggläsare för att jag fått dela det här året med er. Nu siktar vi framåt 2019 – låt det bli året som du är sann mot just din dröm!

Vill ni fortsätta att följa mig och mitt skrivande framöver så finns jag på instagram som iyaloda.

En reaktion på ”Var det värt allt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s