Debutantbloggare 2019

Tack Jenny, Veronica, Mia, Helena, Emelie och Linnea för alla fina inlägg under 2018!

Nu tar fem nya debutanter över och startar Debutantbloggen 2019. Fem författare som står i startgroparna för ett år med skrivande och drömmar som de vill dela med er. Hoppas ni hänger med. Gott nytt år skrivarvänner!

Här är 2019-års Debutantbloggare:

Pia som bloggar på måndagar

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Namn: Pia Kask

Född: 1963

Bor: Kalmar

Debuterar med: Spänningsromanen ”Bestraffaren” på HOI förlag i maj -19. Boken kan beskrivas som en mörk och lite skruvad Nordic Noir och är första delen i en serie. Jag har skrivit avtal för tre böcker, och tanken just nu är en trilogi men till skillnad från Moses tänker jag inte hugga något i sten riktigt än. Bestraffaren är mitt fjärde manus men det första utgivna, och planen är pappers- ljud- och e-bok samtidigt.

Bakgrund: Jobbar som medicinsk sekreterare sedan ett tiotal år tillbaka efter många år inom industrin. Har så länge jag minns varit en ständig läsare av i princip allt, bara det är bokstäver i en rad, men skräck och spänning har alltid haft extra stort utrymme i läscentrum i hjärnan och då speciellt böcker av Stephen King, och deckare av den lite hårdare skolan, som Andrew Vachss, Ed McBain och Joseph Wambaugh. Jag började skriva med planen att färdigställa ett manus på vårvintern -13. Efter två kortare webkurser i kreativt skrivande var jag fast, och ser mig numera som en ständig skrivare.

Bidrar med: Allt möjligt inom skrivandets vedermödor och glädjerus, olyckliga slut, lyckliga slut, värdelösa råd och goda tips. Ett och annat visdomsord, rena dumheter och kanske en dikt eller annan text som berör. Resan mot utgivning och vad som händer både på vägen och när man är framme och ska börja ladda om för nästa del, få er läsare att dra på munnen, kippa efter andan och längta till nästa måndag.

När jag inte hittar på berättelser om mord och andra hemskheter:

Skriver jag in läkaranteckningar från diktat in i patientjournaler. Jag tränar en hel del, antingen lyfter tungt, cyklar snabbt eller går långt på löpbandet, och träffar vänner över fikor och after workar. Hemma blir det en hel del strömning av serier, som ofta fungerar som inspirationskällor som ger näring åt det mentala skrivandet som ständigt pågår.

Förutom på debutantbloggen finns jag också på Facebook och Instagram


Jens som bloggar på tisdagar

Jens Mattsson
Jens Mattsson

Namn: Jens Mattsson

Född: 1980

Debuterar med: Bilderboken Vi är lajon! som är den sorgliga berättelsen om två syskon som leker att de är lejon. Även när storebrodern insjuknar fortsätter leken och berättelsen visar på hur barn kan leka sig genom även de svåraste saker. Leken är ju ett sätt att ta in och bearbeta det som händer i och omkring dem själva. Att inte pappa förstår att lejon går till veterinären och inte doktorn när de är sjuka kan de väl inte hjälpa?

Vi är lajon! släpps den 26 augusti på Natur och Kultur och Illustrerar gör den otroligt begåvade illustratören Jenny Lucander.

Bidrag till Debutantbloggen: Sedan jag själv fick mitt manus antaget har jag gått från att vara barnbibliotekarie till att faktiskt jobba på förlag som redaktör. Det gör att jag får se processen med bokskapandet från båda håll: både som förlagsrepresentant och som författare, något som jag tänker skriva om. Annars funderar jag mycket kring skapande och nyttan och faran i att ingå i en skrivargrupp som jag gör, samt problemen med att vara tvångsmässigt rolig om man vill skapa litteratur som ska vara viktig.

När jag inte skriver: Jobbar jag som redaktör på barnboksförlaget Hegas i Helsingborg där vi gör lättlästa böcker för barn med olika läshinder. Det är väldigt givande och roligt men det kan bli lite väl mycket textarbete ibland. Som tur är har jag en sambo, som också är författare, att se på TV-serier med. Annars gillar jag nördiga spel i olika former och naturligtvis att läsa.

Jag finns också på: Facebook och Instagram


Anna som bloggar på onsdagar

Anna Alemo
Anna Alemo

Namn: Anna Alemo

Född: 1976

Debuterar med: Emmas nya liv hösten 2019 på Nicole Publishing. Boken är en lättsmält, romantiskt och lite rolig feelgood-roman. Emma är nyskild och mamma till två barn. Efter att hon upptäckte exmannens otrohet vändes hela hennes tillvaro uppochner. Plötsligt är hon ensamstående och lever varannan-veckas-liv med barnen. Exmannen är lycklig tillsammans med sin nya, unga, fräscha och snygga kvinna. Emma är lite förvirrad, något bitter och ganska osäker, men fast besluten att få ihop sitt nya liv. Av en slump träffar hon Peter, den snygge och charmige sångaren. Peter har växt upp på samma gata som Emma och är egentligen alldeles för ung för henne. Men han kan väl ändå inte vara intresserad av Emma? Och har han inte en flickvän?

Bidrag till Debutantbloggen: Eftersom jag skrev på mitt författaravtal i slutet av 2018, kommer man att kunna följa hela min resa genom manusredigeringar, bokomslag och annat som händer. Jag hoppas kunna inspirera andra som länge (kanske i hemlighet precis som jag) gått och drömt om att bli författare. Det blir säkert en del våndor, ångest och allmän förvirring. Men förhoppningsvis även glädjeyttringar och lycka. Samtidigt som mitt första manus ska omvandlas till en bok redigerar jag även manus 2 (uppföljaren till Emmas nya liv), planerar för manus 3 (helt fristående) samt försöker mig på lite novellskrivande. 

Bakgrund: Direkt efter gymnasiet började jag plugga till civilingenjör, men hoppade av när jag fick barn och sen blev jag sjuksköterska istället. Efter några år inom läkemedelsindustrin, jobbar jag numera med forskningsdatabaser på universitetet.

När jag inte skriver: Är jag med min fantastiska familj eller jobbar. Totalt finns det fem barn i familjen, 4, 9, 11, 21 och 22 år (men den äldsta kan jag inte ta åt mig äran för). Jag och min man bor i Lund tillsammans med de tre yngsta i barnaskaran (de två äldsta pluggar på andra orter) samt våra två hundar (en golden retriever och en chihuahua). Jag försöker även få tid till att läsa böcker. Framför allt älskar jag feelgood och romance, men även en och annan deckare slinker ner. Så länge böckerna har lyckliga slut är jag nöjd!

Jag finns även på:  Facebook, Instagram och min hemsida


Ina som bloggar på torsdagar

Ina Lagerwall

Namn: Ina Lagerwall

Född: 1979

Debuterar med: Vi går varvet som kommer ut på Rabén och Sjögrens förlag sommaren 2019. En vardagsberättelse om 13-åriga Liv och hennes första termin på högstadiet. Det handlar om hur Liv finner nya vänner och om hur hon upptäcker teatern. Det är en berättelse om hierarkier, osäkerhet och vänskap. 

Bidrag till Debutantbloggen: Min resa fram till ett färdigt manus har tagit många år och innehållit otaliga skrivarkurser, nervös väntan på mail och refuseringsbrev. Lång väntan ligger bakom, men det här året kommer att bli ett hejdundrande år med boksläpp och bokmässor. Det ska bli så roligt att få dela det med er!

Jag vill också blogga om hur det är att skriva för och om barn. Främst är det mellanåldern som jag brinner extra mycket för. 

När jag inte skriver: Är jag tillsammans med man och barn. Vi gillar att vara ute och påta i trädgårdslandet, odla kål och fika. Jag arbetar som bibliotekarie, främst mot barn- och unga. I jobbet håller jag i bokklubbar och skrivarklubbar för barn.

Jag finns även på: Instagram


Mirijam som bloggar på fredagar

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Namn: Mirijam Geyerhofer

Född: 1979

Debuterar med: En populärvetenskaplig fack-/handbok om sömnbrist riktad till småbarnsföräldrar. Boken med arbetsnamnet Lite trött bara, annars bra kommer ut på Ehrlin publishing i augusti 2019. Jag blev själv sjuk av sömnbrist när min dotter inte sov under sina första år och vill med min bok underlätta för så många familjer som möjligt under de tuffa småbarnsåren. 

Bidrag till Debutantbloggen: Jag är så glad att detta tajmar så att jag faktiskt får blogga ohämmat om mitt boksläpp i realtid då jag i skrivande stund precis har fått tillbaks mitt råmanus för en första redigeringsrunda. Läsarna kommer få följa med mig genom redigeringen till en komplett text, peppen i att ta fram och få se ett omslag, nervositeten över mottagandet och de första spännande månaderna med en färdig bok i handen. Att skriva fackbok är både roligt och utmanande, så det kommer handla en del om det arbetssättet också!  

När jag inte skriver: Lever jag ett ganska skojigt liv i Malmö. Bygger lego med mina ungar, driver en tatueringsborttagningsstudio, kör motorcykel, scrollar instagram och dricker kaffe. 

Jag finns även på: FacebookInstagram och min hemsida

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Debutantbloggare 2019. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s