Gott nytt år!

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Jag heter Pia Kask och är Debutantbloggens måndagsexemplar. Just i skrivande stund sitter jag i en poolstol på ett hotell på Teneriffa och nojar över både svajigt wifi (i det korta perspektivet) och året som är på väg att rullas ut framför mig (i det lite längre perspektivet). När jag skickade iväg ansökan för att få vara med och driva Debutantbloggen 2019 pirrade det till lite extra i magen för en kort stund. Inte för själva ansökan så mycket som att det sjönk in ytterligare lite till att jag faktiskt kommer att ge ut en bok under nästa år. Wow, jag ska debutera! Som författare! Det visste jag ju redan vid det tillfället, men så där är det. Plötsligt när man står där och dumglor rätt ut i luften och väntar på att pastan ska koka färdigt hoppar hjärtat till. Jag ska ge ut en BOK.

Under åren jag kämpade på läste jag ofta Debutantbloggen, och att jag en dag skulle bli en av de utvalda kändes mest som en skön dagdröm. Även efter att jag ansökt, att bli utvald räknade jag inte med, konkurrensen måste ju vara tuff och en deckarförfattare? Hallå, sådana går det ju fjorton på dussinet av. När mailet sedan kom, att jag var en av de fem som skulle ägna ett helt år åt att blogga om livet som debutant blev jag förstås överlycklig. I ungefär tio sekunder, tills det verkligen sjönk in att jag från och med årsskiftet, en dag i veckan i femtiotvå veckors ur, skur och solsken ska leverera ett läsvärt blogginlägg. 

Och under tiden ska jag dessutom redigera färdigt manuset till Bestraffaren, fixa bilder hos en proffsfotograf, ta ställning till förslag till framsida, planera marknadsföring, välja uppläsare till ljudboken, släppa bokrackaren, ordna releasefest, boka signeringar, besöka bokmässan för första gången i mitt liv och skriva uppföljaren som är planerad för utgivning våren -20. Under några minuter kände jag hur prestationsångesten sänkte sig likt en tung filt över axlarna, hur i hela friden ska jag klara av det här? Eller som vi säger i Kalmar, de gau ente (det går inte, övers anm).

Som tur var gick anfallet över rätt snabbt, och jag kunde fortsätta lyckorusa, även om det längst inne fortfarande kändes inte så lite skrämmande. Hur ska jag hinna? Kommer jag att kunna hitta på tillräckligt intressanta och spännande saker att skriva om på bloggen varenda måndag? Tänk om läsarna somnar av tristess? Det blev några dagar av svängande sinnesstämningar strax efter att jag fått veta att jag var en debutantbloggare.

Men vissa saker måste man bara göra, hur rädd man än är, som en av våra mest älskade författare så klokt formulerade det. Både stora och små saker. Att göra offentligt det som hittills bara varit privat till exempel. Eller sådant som inte är det minsta farligt egentligen men som kan kännas läskiga för att man inte vet riktigt hur det ska gå till rent praktiskt.

Men mest av allt intalar jag mig, kommer det att handla om saker som i själva verket är fantastiskt roliga. Som att dela sitt skrivliv med andra. Att förhoppningsvis få göra skillnad för någon. Att kunna peppa den som sliter med sitt första manus och känner hur hopplösheten lurar i skuggorna och skrivet krampar. Få en annan att le igenkännande åt vedermödorna när orden flyr eller lyckan när man efter en halvtimmes fnulande äntligen hittar den perfekta synonymen som ger hela meningen det där lyftet. Eller bara få en enda människa därute, som kämpar och drömmer, att hålla drömmen vid liv. Drömmen om att en dag kommer även du, kära författaraspirant och läsare av bloggen, att få hålla din debutbok i handen eller höra dina egna ord upplästa i ljudboksappen.

Vägen dit är kantad av hårt arbete, härligt flow, besvikelser, uppmuntran, skratt, tårar och dessa fantastiska stunder när du kliver in världen som du själv skapat. Må det vara en mörk gränd där faran lurar, ett litet café där kärleken spirar, en skolgård där både vänskap och livsvisdom börjar gro eller ett helt annat universum, befolkat av varelser ingen någonsin sett eller hört talas om innan. För dig, kära läsare av den här bloggen, finns jag här varje måndag för att ge dig glimtar av hur ett år som debutant kan veckla ut sig. Så häng kvar och häng med, och håll en tumme för att hotellets wifi här på Teneriffa håller sig stabilt en vecka till 😉.

Vill du bekanta dig ytterligare med mig så finns jag på facebook och Instagram

Det här inlägget postades i Debut, Pia Kask. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gott nytt år!

  1. Ska bli intressant att följa dig på Debutantbloggen! Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s