Tisdagsbloggaren presenterad

Jens Mattsson

Hej på er. Jag har fått äran att husera på tisdagarna här på Debutantbloggen och det känns både högtidligt och lite pirrigt. Hur ska det gå?

När jag fick svaret att jag skulle vara en av debutantbloggarna blev jag riktigt glad. Jag har läst bloggen till och från under åren, egentligen ända sedan vår skrivarcirkel startade för fem år sedan, och att nu få vara en av bloggarna känns hedrande. Jag får erkänna att jag gett mig på att blogga själv både en och annan gång tidigare, men det har alltid runnit ur i sanden. Den här gången är dock upplägget som gjort för att jag ska lyckas: Tydliga deadlines, ett team som kan sporra varandra och förväntansfulla läsare att inte göra besvikna.

Att få inleda med att blogga på den stora pizzaätardagen känns fint. Det är ju något de flesta gör med vänner eller familj och dessutom låter det som en barnbok: Den stora pizzaätardagen! Jag ska nämligen debutera med en barnbok, närmare bestämt bilderboken Vi är lajon!, på Natur och Kultur den 26 augusti i år. Just nu håller illustratören Jenny Lucander på att jobba med bilderna, jag har fått se skisser men har inte något att dela med mig än så länge, så en del av mina inlägg kommer att handla om den delen av processen. Om att få tycka till i någon annans kreativa arbete.

Andra inlägg kommer på sätt att vis att handla om samma sak. Jag arbetar nämligen som redaktör på barnboksförlaget Hegas i Helsingborg som gör lättlästa böcker för barn med olika läshinder. Där är det mitt jobb att tycka till om andras kreativa arbete i syfte att förädla diamanter till pampiga smycken. Men också om hur det egentligen går till på ett litet förlag.

När jag blev antagen hos Natur och Kultur arbetade jag fortfarande som barnbibliotekarie och där var det inga bekymmer att jag skulle debutera. Men på jobbintervjun på Hegas fick jag ju erkänna att jag skulle bli utgiven på ett annat förlag. ”Inga problem” sa min blivande chef. ”Vi ser det mer som en bonus, för då har du ju koll på barnböcker”. Sedan dess har jag fått höra att det är en trevlig del av bokbranschen, att man generellt är generös med att folk ges ut på andra förlag. Cyniskt kan man gissa att det är för att det sällan är stora pengar inblandade, men jag föredrar att tro att det är att vi alla samlas kring ett gemensamt intresse: berättelsen.

Jag kommer också att skriva om problemen med att vara tvångsmässigt rolig när man egentligen vill skriva om allvarliga saker. Jag tror att det är att jag upplever att det är svårt att vara ärlig om viktiga saker, det blir liksom för utlämnande, vilket leder till att utanför jobb så har jag väldigt sällan gjort något riktigt på riktigt. Det mesta blir good enough för att då kan man skratta bort det eller låtsas som att det egentligen inte var så viktigt. Om man har gjort något på allvar känns det jobbigt om folk inte gillar det. Men Vi är lajon! är riktigt på riktigt och med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot hur den ska möta världen.

Annonser

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tisdagsbloggaren presenterad

  1. Ska bli intressant att följa dig på Debutantbloggen! Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s