Gästbloggare: Anna Östberg

ANN_2018_fotoJulianaWiklund_067-Edit.jpg

Foto: Juliana Wiklund

Att skriva både fackbok och spänningsroman – hur svårt kan det bli?

Vissa saker måste bara låta sig göras, oavsett hur komplicerat det än må vara. Jag brukar tänka på bergsklättraren George Mallorys svar om varför han kände behovet av att bestiga Mount Everest.

Because it´s there” var hans logiska och mycket enkla förklaring. Tyvärr tog han sig aldrig ända upp till toppen av Mount Everest utan omkom tragiskt under ett bestigningsförsök.

Kanske hade det varit på sin plats att stilla mig lite grann efter att jag gett ut min första bok, Smarta bröllopsboken. Att tillåta mig att suga på karamellen ett slag och njuta av att jag är debutant och förstagångsförfattare. Det var nästan en utanpå-kroppen känsla att möta läsare på Bokmässan och att där få presentera min bok. Jag hade kunnat vila i allt detta. Men så icke. Någonstans finns en lutheransk figur inom mig som säger till mig att jobba vidare. Redan dagen efter att jag kommit hem från Bokmässan i Göteborg satt jag framför datorn för att skriva om min hjältinna. Det fanns ingen tid för att hämta andan. Nu skulle jag lämna fackbokens språk för att simma ut på okänt vatten.Smarta Bröllopsboken JPEG med logga.jpg

Att skriva ett fackboksmanus är en sak och att skriva en spänningsroman är något helt annat. Men att författare rör sig mellan olika genrer är ingen ovanlighet även om det inte alltid låter sig göras med enkelhet. För det handlar om olika uttryck, tonalitet, form, inställning och känslor, ja om helt olika världar. Det är som att stiga in och ur olika språkliga rum vilket är både hisnande och spännande, men också ganska utmattande. Men jag vill inte avstå från någon av formerna. Jag vill befinna mig både i fackbokens och i romanens värld. I Smarta bröllopsboken ger jag mina tips och råd till det blivande brudparet hur de ska arrangera ett bröllop som inte havererar deras privatekonomi. I mitt romanmanus skapar jag berättelsen om en kvinna som tar sig från en dålig situation till en bättre med hjälp av sin matematiska hjärna och en och annan hjälpsam vän på vägen.

Min bakgrund som utredare kommer väl till pass, för oavsett om man skriver en fackbok eller en roman, måste ett vettigt researcharbete till. För bröllopsboken har det handlat om att besöka ett diamantmuseum i Amsterdam för att lära mig om karat och diamantslipningar, och inför arbetet med min roman ägnade jag ett par varma sommarveckor åt att lära mig konsten att spela poker.

Jag vill att mina böcker ska ha ett ärende. Nu ska jag inte generalisera, men budskapet i många bröllopsböcker blir ofta att spendera, spendera, spendera. Jag ville skriva en bröllopsbok som helt går på tvärs med det kommersiella slit och slängtänket. Att hålla i plånboken kommer att bli väldigt trendigt under nästkommande år, det tror jag i alla fall. Sedan har jag min spänningsroman som är så långt ifrån skira brudklänningar i duchesse och bröllopstårtor man kan komma, utan är fylld av en verklighet som drabbar en kvinna som strandsätts både socialt och ekonomiskt. Men det går alltid att komma igen!

Jag kan inte tycka annat än att det är en sällsam resa att gå från det inspirerande och förklarande fackspråket till romanens språk- och citatform och irrgångar. För oavsett vad jag skriver för sorts bok vill jag hitta fram till läsaren även om jag drivs mer av att få besöka andras världar.

Och vad vill jag säga med detta? Att jag tycker att man som författare ska våga förflytta sig mellan olika formuleringar, texter och uttryck. Att inte nischa sig så hårt att man aldrig kan skriva något annat än crimeböcker. Visst är det en utmaning, men det är synnerligen en mycket berikande sådan. Kanske når du till toppen en dag.

 

Anna Östberg är journalist. Nu debuterar hon med fackboken Smarta bröllopsboken samtidigt som hon skriver på spänningsromanen Araminta, som utspelar sig i pokermiljö.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s