Manus antaget!

Jens Mattsson

Jag gjorde som man skulle. Jag skrev mitt manus, lät kloka människor läsa och komma med synpunkter och skrev om några gånger innan jag kände att “Nu, nu är det bra nog att skicka in”. Jag gjorde ordentlig research vilka förlag som ger ut bilderböcker, skrev ett följebrev som beskrev mig och manuset och skickade. De flesta ville ha e-post, men några ville ha brev. Jag har för mig att det var 14 olika och att det var i maj. Sedan väntade jag.

I takt med att nej-tack-svaren kom strök jag dem från listan. Jag visste att mängden författare vida överstiger mängden utgivna böcker, så jag var inte helt överraskad. I början av november kom ett sista svar och hela listan var struken och jag tänkte att “nähä, jag får väl skriva något annat då”.

Men sista dagen innan jul var jag ensam ordinarie på biblioteket och kvart i fem ringde telefonen. Min första tanke var att det var vikarierna på det andra biblioteket i kommunen som ringde för att porten kärvade. Men när jag svarade var det Johanna från Natur och Kultur som undrade om jag redan skulle bli utgiven. För annars var de intresserade. Hon skulle också gå på julledigt men vi kanske kunde snacka avtal efter ledigheterna?

Hade jag varit lite vassare skulle jag ha sagt att jag hade flera bud för att driva på lite förhandling, men jag blev så paff. Jag hade alltså strukit fel förlag på min lista!

När jag kom hem och berättade det var det lite bitterljuvt. Min sambo Erika hade på våren avslutat sina två år på Lunds Universitets författarskola och därefter skickat ut sin roman som hade några fler års arbete bakom sig men ännu inte fått något svar. Att jag då strukit fel förlag på listan och nu blev överraskad var liksom höjden av orättvisa. Som tur är har det ordnat upp sig sen dess. Det har gått några år och hennes andra vuxenroman kommer ut i april, det vill säga innan min debut ens går till tryck.

Att höra någon berätta om hur de fått ett manus antaget väcker ofta avundsjuka. Det är ett sådant litet nålsöga att ta sig igenom och det handlar inte bara om att ha skrivit något bra. Man ska ha tur och tajming med. Av alla de förlag jag skickade till var det egentligen bara Natur och Kultur som var intresserade. De andra skickade standardiserade refuseringsbrev och är det något som dödar lusten så är det ett “hej, men nej tack” utan vidare förklaring. Men nu när jag själv jobbar på förlag vet jag att det är så det blir eftersom tiden inte räcker till mer. Det är oerhört många där ute som drömmer om att bli utgivna, och platsen för debutanter i ett förlags utgivningsplan är inte enorm, så det är så många olika faktorer som ska stämma.

Men som Jonas Gardell sjunger: Ge inte upp! Låt nya människor läsa ditt manus, använd återkopplingen och bearbeta det eller använd helt enkelt lärdomarna och skriv något helt nytt, eller ge ut det själv. Ingen är mästare från början, och som Helena Hedlund lärde mig här på bloggen debuterade inte Astrid Lindgren förrän hon var 38 år. Vilket är fint, för det kommer jag också att vara några dagar till när min bok kommer ut.

Annonser

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Debut, Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Manus antaget!

 1. Susanne skriver:

  Vi är helt betagna av (utöver din text) glasögonen, sedan vi sett din bild på Instagram. Är det möjligen så att i kan få reda på var de är köpta?
  Eller är det en hemlighet så du kan vara sådär originell och cool? 😎
  Och ska bli kul att läsa bilderbok till slut.

  • Jens skriver:

   Haha, det är inga konstigheter. Det är den rosa kedjan, Smarteyes? Finns väl i varenda stad vid det här laget. Men det är klart, glasögonen är ju ett år gamla, de har säkert blivit ersatta av andra tjusiga modeller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s