Jag samlar på scener

Mitt skrivarrum på Det fria ordets hus

I min kommun finns det ett hus, Det fria ordets hus. Här finns arbetsrum för skribenter och författare och en av dem är jag. En dag i veckan ger jag mig själv skrivarlön (förskottet för Vi går varvet) och går till jobbet klockan 8. Ibland sitter jag bara och glor vid min dator, tänker och tittar ut genom de höga fönstren. Ibland är jag helt själv i huset, då vattnar jag växterna och tjuvar kardemummaskorpor. Ibland skriver jag.

Det fria ordets hus

Jag är den som står bredvid och lyssnar, tittar, tänker. Skriver ner det jag fastnar för i min telefon eller i ett anteckningsblock som alltid finns med i väskan. Det kan vara ett minne som väcks av en doft, något underförstått i en konversation eller att någon rör på sina händer på ett speciellt sätt. Egentligen gillar jag bäst att anteckna för hand, men det kan vara svårt att göra obemärkt. Telefonen reagerar ingen på att jag tar upp och använder.

När min skrivardag kommer tar jag fram anteckningarna och hoppas på att kunna hitta samma känsla som vid nedskrivningstillfället. Sedan skriver jag en scen utifrån känslan. Efter det skriver jag om, för det blir aldrig bra första gången, eller andra, eller tredje. Efter flera omskrivningar kanske jag är nöjd. Är jag inte nöjd sparar jag scenen ändå, den kan skrivas om vid något annat tillfälle.

Eftersom jag inte slänger något finns massor av scener i min dator som jag samlat på mig. När jag får en idé till en berättelse tittar jag igenom mitt bibliotek av scener och väljer ut de som kan passa. Eller så skriver jag om dem så att de passar. Sedan försöker jag tänka på den dramatiska kurvan och få in mina scener däri. Det är det svåra. Det som får mig att vilja gå och vattna krukväxter istället för att skriva.

4 reaktioner på ”Jag samlar på scener

  1. Lite sådär gör jag också, men jag skriver inte scenerna förrän jag behöver dem – så jag går istället igenom en lista med vad jag kallar ”lösryckta tankar” för att se vad man kan hitta för godbitar där. Dock börjar listan bli lång och jag funderar på att kanske sortera den på något sätt. Blir så himla mycket att läsa igenom… Å andra sidan vill jag inte begränsa mig genom att kategorisera anteckningarna i t.ex. genre eller stämning, för det räcker ju att byta ut några ord så blir det en helt annan innebörd – kanske precis den jag behöver men som inte faller under ”rätt” kategori. Svårt det där!

    Men så fantastiskt med ett sådant hus att få sätta sig och skriva i. Betalar man för att få använda det eller står det till allmänt förfogande?

    • Vad spännande att få höra om din skrivprocess, att du också är en samlare 🙂 Mina scener är skrivna i Word-dokument som är döpta efter första meningen i scenen. Då den ofta ger känslan. Sedan ligger scenerna i mappar efter år och ibland även månad de skrevs. Men ja förstår dig precis, det är svårt att vara både kreativ och organiserad.

      Det finns några skrivarplatser (skrivbord och stol) i huset som man kan hyra för en mindre peng. Det pågår även annan verksamhet, så som författarbesök, debatter och annat som har med det fria ordet att göra. Ett väldigt spännande hus på många sätt!

    • Ja det är det! Ganska ostrukturerad och rörig ibland, men spännande, för jag vet aldrig vart berättelsen ska ta vägen och hur den ska sluta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s