Lördagsenkät: Vilket är det bästa skrivtips du har fått?

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Pia Kask

Att attackera sina darlings lika hänsynslöst och metodiskt som en seriemördare. Inte undvika att skriva dem, tvärtom! Njut av att skriva de roligaste (men egentligen onödiga) scenerna men träna på att klara av att stryka även det mest omhuldade textstycke du någonsin producerat. (Och du kan ju alltid spara dem i en hemlig skäms- och njutmapp på datorn).

Jens Mattsson

Jens Mattsson

Att alla berättelser redan finns i en eller annan form. Men att du inte ska nedslås utan inse att det du kan göra är att berätta historien på ditt eget vis för när det kommer till saken så är det faktiskt bara du som kan det. När Björn Ranelid säger att han är den ende som kan skriva Ranelidska så raljerar han inte eller uppvisar hybris, han talar faktiskt sanning. Och det är ju där magin uppstår: i skarven mellan det bekanta och det okända.

Anna Alemo

Anna Alemo

Mitt bästa skrivtips är att fem minuter är bättre än inget. Det kan vara tufft, när man är trött efter dagens slit, att motivera sig till att sätta igång med skrivandet på kvällen. Men om jag tänker att jag bara ska öppna dokumentet och sitta en liten stund, så kännas det genast mindre motigt. Inga krav på ett minst antal ord eller tecken. Sen när jag väl sitter där, så blir det ofta betydligt mer än fem minuter. Faktiskt brukar jag istället ha svårt att slita mig.

Ina Lagerwall

Att skriva om och om igen. Det händer spännande saker när jag skriver om en text. Ofta krymper den och blir mer tydlig, mer koncentrerad. 
För varje omskrivning kommer jag närmare textens kärna. Det är också roligt att skriva om en text och byta perspektiv eller ändra formen. Till exempel: skriv om till en dikt och sedan skriva tillbaka igen till traditionell text.

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Mirijam Geyerhofer

Gå bananas! Tänk inte för mycket i själva skrivprocessen, allt går att radera och/eller justera i efterhand. Beroende på vad du skriver så kan vi ju snacka enorma mängder text, och ska du väga allt på guldvåg redan när du ska knacka ner det i datorn (eller hur du nu får ur dig dina alster) så kommer du aldrig komma till slutet. Förutom min pågående fackbok har jag en delvis självbiografisk roman på gång, och det var först när jag slutade förhandscensurera mig som den texten verkligen kom igång på riktigt. ”Det är bar å skriv”, som Stenmark säkert skulle ha sagt om han var författare.

2 reaktioner på ”Lördagsenkät: Vilket är det bästa skrivtips du har fått?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s