Redigera mera!

Pia Kask
fotograf Magnus Johnsson

Och ännu mera…

Just nu befinner jag mig i (förhoppningsvis) absoluta slutfasen av redigering av manuset till Bestraffaren. Tre gånger har jag fått tillbaka manuset från redaktören och tre gånger har jag samlat mental kraft för att tröska igenom texten ännu en gång. Förvisso blir det färre och färre påpekanden, förslag på strykningar och önskemål om förtydliganden för varje gång, men det innebär ändå en liten mental härdsmälta att sätta sig och börja beta av kommentarerna.

FörKattaren övervakar redigeringen

Egentligen klagar jag inte, jag tycker det är vansinnigt roligt att redigera, mycket roligare än att börja (och fortsätta) hamra ner ett råmanus, men till slut kommer ändå den där känslan att nu orkar jag inte detaljstudera varenda mening en gång till. Fast det gör man ju, ändå. I takt med att utgivningsdatumet rycker allt närmare så är det ju bara att bryta ihop och gå vidare med nästa redigeringsrunda. Och dessutom krymper utrymmet till nästa deadline för varje runda. Den senaste tar slut idag. Japp, nu vet ni vad jag har roat mig med i helgen.

Det är ändå en fantastisk ynnest att få arbeta med en redaktör. Ett proffs som ser inte bara den stora helheten (hördu, här stämmer inte tidslinjen riktigt) utan även detaljerna (flytta det här kommatecknet ett steg åt vänster, tack). För varje redigeringsrunda blir jag lika förvånad över hur blind jag blir för min egen text. Jag utelämnar hela ord (små som ”och”, ”han”, och ”den” men ändå!), byter namn på karaktärer och strösslar stavfel. Och då jobbar jag själv med att skriva, med höga krav på både god svenska och felfri stavning…

Att redigera är vansinnigt roligt, slitsamt, belönande och absolut nödvändigt, men också otroligt tidsödande. Jag skulle tippa på att jag lägger minst tre gånger tiden det tagit att skriva råmanus att redigera på egen hand, innan jag ens överväger att skicka in till förlag. Och då är ändå bara hälften av jobbet gjort. Ni börjar fatta poängen nu va? Vart jag vill komma? Exakt. Hur jobbigt det än är att faktiskt skriva en hel bok, från råmanus till korrekturläst tryckfärdig inlaga så är det ändå en av de roligaste saker jag någonsin gjort!

ps. Jag har fått omslaget/framsidan till Bestraffaren! Håll utkik nästa måndag när jag flashar det här 😉 eller om ni inte kan vänta, besök min författarsida:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s