Bokomslag, ännu mer bokomslag!

Mirijam Greyerhofer

Mirijam Geyerhofer

Jag erkänner, jag är hundra procent en sådan som väljer bok efter omslaget. Så när jag nu börjat titta runt efter illustratörer, grafiska designers och andra bokomslagsdesigners (heter det så?) så förundras jag över hur otroligt olika omslag de kan göra. De flesta konstnärer har ju en väldigt enhetlig stil i allt de gör, men den som gör bokomslag måste ju göra stilen utifrån boken, och böcker är ju väldigt olika. Svårt imponerad av deras skicklighet!

Just nu sitter jag på Pinterst och pinnar för fullt till min samling ”TRÖTTBOKEN”. När det finns ett omslag klart senare i vår tänkte jag visa upp vad jag samlade in i min inspirationsmapp, men jag kan redan nu avslöja att det är väldigt brokigt. Jag gillar så mycket! Mest gillar jag illustrationer och fina typsnitt, dova färger med lite retrotouch. Men även smarta omslag, speciellt till fackböcker vilket ju min är. Två exempel på omslag där jag älskar hur man lyckats bildsätta titeln på ett coolt sett är The Psychopath test och Dog Ear. Jag har en idé, men vi får se hur väl den mottas när den kommer ut ur mitt huvud, kanske är det egentligen något som passar bättre på en skönlitterär bok och inte en fackbok. Pinterestknarkandet fortsätter ett tag till alltså.

Hur tänker ni, drömmer ni om era framtida bokomslag? Hur ser de i så fall ut – och vad sträcker ni er efter i butikshyllan?

4 reaktioner på ”Bokomslag, ännu mer bokomslag!

  1. Usch så ytligt! Hur gör ni om ni hör talas om något lockande utan att ha sett framsidan? Kan ett icke tilltalande omslag blockera ett inköp?

  2. Samma här, plockar i stort sett bara upp böcker vars omslag jag gillar – sen är det baksidestexten som avgör om jag köper eller inte.

    Jag har pillat lite i Canva, som är ett gratisprogram på nätet där det finns olika mallar för t.ex. bokomslag och där man kan ladda upp egna bilder eller använda stockfoton. Jag vill inte göra mitt omslag själv, men när man tar en paus i skrivandet kan det vara kul att motivera sig genom att fundera på omslag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s