Lördagsenkät: ”Mina tankar kring att bli recenserad”

Anna Alemo

Anna Alemo

Egentligen är detta inte något som jag direkt har tänkt på. Jag har nog inte riktigt fattat att någon annan ska läsa min bok. Allt känns fortfarande väldigt overkligt. Boken är inget skönlitterärt mästerverk och kommer inte att recenseras av några stora tidningar eller liknande. Jag hoppas att någon av alla duktiga bokbloggare kommer att vilja läsa boken och även gilla den litegrann. Det hade verkligen varit alldeles fantastiskt roligt!

porträttbild

Ina Lagerwall 

Barnböcker recenseras väldigt lite i media så det är inget jag tänkt på så mycket. Min bok kommer antagligen att få en recension i BTJ och förhoppningsvis nämnas av några snälla bokbloggare, annars är det förlagets säljtext som kommer att bli den mest lästa tror jag. Det som ska bli spännande är att få veta vad min målgrupp tycker om boken. Jag jobbar som bibliotekarie och kommer att få låna ut och möta läsare vilket jag ser väldigt mycket fram emot. Barn är ofta väldigt raka och ärliga med sin åsikt också så jag kommer nog att få både ris och ros.

Jens Mattsson

Jens Mattsson

Som debutant har jag nog ändå ganska rimliga förväntningar på vad folk kommer att tycka. Jag känner ju själv att den är ett mästerverk men det blir intressant att se vilket mottagande den får. När det kommer till faktiska recensioner så vet jag som gammal barnbibliotekarie att barnlitteraturen har väldigt få chanser att recenseras i traditionella medier. Antagligen kommer boken att tas upp i BTJ:s inköpsvägledning, som många bibliotek prenumerar på, men annars kan det nog bli klent. När till och med kända författares vuxenromaner har svårt att nå ut, hur ska en bilderboksdebutant göra det?

Förhoppningen står till de sociala medierna där barnbokskritiken verkar frodas. Det är en väldigt demokratisk arena och de flesta böcker verkar ha samma chans att nå sina läsare. Har jag tur får jag då reda på vad både proffstyckare och den faktiska målgruppen, barnen, tycker om den.

Pia Kask

Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Pia Kask

Det här med recensioner är något som spökar rätt mycket i huvudet. Å ena sidan vill jag ju att så många som möjligt ska läsa min bok och tycka till, å andra sidan minns jag när Storytel hade kommentarsfunktion för de som ville recensera böckerna och vilken avgrundsdjup dypöl av kokande hat som drabbade flera av författarna… Även om dessa kommentarer inte på något sätt gick att ta på något större allvar så kan jag ändå föreställa mig hur det måste ha känts i författarhjärtat. Tack och lov är kommentarsfunktionen numera avstängd, men samtidigt är det ändå lite trist att det skulle krävas. Själv hoppas jag att de som framledes kommer att recensera min bok motiverar sina omdömen på ett sakligt och konstruktivt sätt, oavsett ris eller ros, eftersom det kan hjälpa mig att vässa mitt skrivande ytterligare. Sedan är ju det här med tycke och smak helt enkelt förutsättningen för att det ska finnas en mångfald inom litteraturen så jag är ändå rätt säker på att det kommer att finnas en och annan därute som kommer att gilla min bok lika mycket som jag själv gör 😉

Mirijam Greyerhofer

Mirijam Geyerhofer

Mirijam Geyerhofer

På samma sätt som jag inte riktigt förstått att det faktiskt kommer bli en fysisk bok av detta (alltså samma tankegång som att vara gravid och inte förstå att magen kommer bli en bebis, trots att man ju vet det) så känns även recensioner lika främmande.

Jag har redan fått mängder av ”recensioner” på idén med boken, av typen ”åh den hade jag behövt för tre år sedan”, ”en sådan bok hade räddat mitt liv” osv och hoppas att det kommer liknande hejarop när boken faktiskt finns ute. Men eftersom det är en fackbok är jag lite smått nervös över tanken på all fakta som säkert går att ifrågasätta på olika sätt (se bara på klimatkrisen och hur många som anser att vi inte har ett problem med global uppvärmning tex).

Jag hoppas att jag kan känna att de trötta småbarnsföräldrarnas tacksamhet väger tyngst för mig då.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s