Gästbloggare: Elin Tiger – Att bli refuserad 60 gånger

När man innerst inne vet vad man är ämnad att göra kan man inte riktigt släppa tanken på det. 

Jag har i hela mitt liv vetat att det är skrivande jag skall jobba med. Det stod tidigt klart och redan som liten skapade jag mina första litterära alster. Ett av de första historier jag skrev var skräckhistorian ”Ett löst huvud rullar ner för trappan” med tillhörande illustrationer och pratbubblor. När jag var i 25års åldern hade jag ett dussin påbörjade och avslutade manus. Jag hade provat att skicka in manus till några förlag- lite på vinst och förlust men blivit refuserad. Jag kände att inga av de manus jag skrivit egentligen var tillräckliga för utgivning. Men jag visste i hjärtat att det var skriva jag skulle göra. Jag hade till och med gått och utbildat mig till journalist för guds skull!

Till sist fick jag nog och gick till en coach. Min stora fråga till henne var. Varför blir det inget när jag vet att det är detta jag skall göra? Varför kan jag inte producera något som blir tillräckligt bra? Jag kommer inte riktigt ihåg vad exakt det var hon sa. Men efter mötet med henne var jag som en ny person med en eld som brann inom mig. Jag satte mig på tåget hem från Kalmar och började skriva. Jag hade kommit på vad jag skulle ägna all min lediga tid åt.

 Vid den tiden jobbade jag som konsultchef och höll hundratals arbetsintervjuer, skrev annonser och träffade människor med alla sorters bakgrunder. Det som hade förvånat mig var varför så många av dessa kandidater var så oförberedda på intervju. Och efter mötet med coachen Maria kom jag till insikt med att jag skulle skriva en handbok i jobbsökande. En extremt enkel, konkret och basal handbok i exakt hur man gör innan, under och efter en intervju. Jag skulle skriva om det jag var bra på och det jag kan och känner till med säkerhet. Jag skrev på mina lunchraster, på bussar, tåg och alla småstunder jag kunde frammana. Det resulterade i ett färdigt manus som jag trodde stenhårt på. Detta om något skulle bli utgivet!

Så nu återstod bara den lilla detaljen som kallas utgivning. Att publicera själv var inget alternativ eftersom jag inte hade de ekonomiska musklerna för att göra det ordentligt. 
Med ett färdigt facklitterärt manus som riktar sig till unga och de nya på den svenska arbetsmarknaden hörde jag av mig till nästan 50 förlag och fick lika många nej. 

Våren 2017 blev jag äntligen antagen av ett förlag med min bok ”Så får du jobbet -Den kompletta handboken”
Vår och sommar var full av planering. Bokmässan var bokad med monter och marknadsföringen var i full gång med inbokade författarkvällar på bibliotek.
Två veckor innan min releasefest fick jag ett mail från förläggaren att förlaget läggs ner med omedelbar verkan. Vi författare fick antingen köpa tillbaka våra verk eller så skulle de brännas. Vissa av författarna valde att köpa tillbaka sina verk. Andra brändes upp. En del gick till rätten. 
Där och då kunde jag lagt mig ner och gett upp. Men jag valde att skriva om boken på nytt för att ha rätt till mitt eget manus. 

Tillbaka på ruta 1. 
Ytterligare 10 ”Tack för att du vände dig till oss med ditt manus men för tillfället passar den inte riktigt in i vår utgivning.”
En iskall dag i februari stod jag på Gemla tågstation och höll på att gå åt i kylan. Det fanns ingenting att göra eller någonstans att gå in och värma sig så jag bestämde mig för att göra ett sista försök att hitta ett förlag, mest för att fördriva tiden eftersom jag nästan gett upp om boken. Jag googlade igenom en rad olika förlag på mobilen. Ringde och pitchade in min bok om och om igen. Då kom jag till slut i kontakt med Hans-Erik på Arx förlag. Efter att han sett manuset och lyssnat till min tanke kring boken tackade han ja. 
Och nu, äntligen finns boken ute i handeln. 

ETT nej kan svida, men jag lärde mig att aldrig sluta tro på min idé.  Jag fick 60 nej och ett ja. (Eller egentligen två) 


Ge aldrig upp det du i ditt hjärta vet är rätt för dig. Du vet aldrig när du möter ett JA!

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gästbloggare: Elin Tiger – Att bli refuserad 60 gånger

 1. annisvensson skriver:

  Hoppfullt och inspirerande, Elin. Det gäller att aldrig, aldrig ge upp. Tack för intressant läsning 🤗

 2. Fantastisk Elin och boken är toppen för asylverksamheter i stöd för jobbsökaraktiviteter.

  Det är väl precis så det är som du beskriver en lång startsträcka men sedan lossnar det bit för bit.

  Önskar dig lycka till med nya projekt så hoppas jag vi ses vid Kronobergs bokmässa igen.

 3. piakask skriver:

  Vilken stark berättelse och vilken styrka du besitter! Grattis till boken och lycka till med ditt fortsatta författande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s