Känn ditt skrivande

Jens Mattsson

När det kommer till skrivande så jobbar vi ju alla på olika sätt. Det finns olika delar av skrivandet som vi gillar mer eller mindre och det är delarna vi inte gillar som oftast sätter krokben för oss. För egen del är att göra research med på listan över impopulära skrivaraktiviteter. Jag föredrar att hitta på fritt ur fantasin, fast ibland tvingas jag ändå att göra research. Men eftersom det är motvilligt är det oftast i form av direkta frågor av typen hur fort kan en Volvo Amazon egentligen köra eller vad äter egentligen en Tapir? Jag är djupt imponerad av de författare, min sambo inkluderad, som kan läsa in sig på ett ämne först och verkligen lära sig allt om något för att sedan använda den kunskapen i det de skriver.

Hur klarar de av det? Obegripligt! Redan tanken på att göra så får det att krypa i mig. Så mycket tid man hade kunnat använda till annat, som att börja på nya texter eller fuska lite med att spela dragspel eller sortera CD-skivorna man aldrig lyssnar på längre, eller något annat viktigt.

Som ni hör är mitt skrivande starkt kopplat till prokrastinerande (dvs konsten att skjuta upp saker). Mitt prokrastinerande är oftast svårt att förutse och inte alltid ohanterligt. Men att först göra research skulle inte falla mig in. Om det inte vore så att jag redan skrivit en text som jag måste redigera (en annan motvillig skrivaraktivitet), då kan ju research för sakens skull kännas som en flykt från redigerandet, och plötsligt sitter man där med näsan i en bok om ockultismen i tredje riket.

Något som tangerar research är ju att läsa böcker om skrivande. Jag tog mig igenom kurslitteraturen på skrivarkursen jag gick, men det var nog mest för att den var uppdelad i lagom munsbitar över ett helt läsår. Jag har också läst Stephen Kings Att skriva: en hantverkares memoarer. Men det var nog mest en kombination av att den är gjord i formen av en biografi om en person som jag är intresserad av samt att han rätt tidigt lanserar idén om att han har väldigt lite att lära ut om skrivande. Just av den anledning att det handlar så mycket om att faktiskt göra det plus att alla författare är olika.

Precis som alla andra gillar jag att lära mig sådant som bekräftar det jag redan vet och hans bok gjorde mig stärkt i detta. Men den första visdomen, att skrivande handlar om att faktiskt skriva är det som knyter an till det jag inledde med. För att få färdigt texter krävs det ju att man gör även de delar av skrivandet som inte känns lika kul som de andra. Och där har jag börjat lära känna mitt eget skrivande.

För att faktiskt få texter redigerade och research gjort så måste jag ha en himla massa skrivprojekt igång samtidigt så att mitt prokrastinerande hela tiden har något att triggas av och något annat att göra som en flykt från detta. Det låter tokigt och ineffektivt, och det är det säkert, men det funkar. Och när det kommer till skrivande så är det ju egentligen bara i faktiskt producerad text som man kan se att man skriver. Jag får helt enkelt avsluta med att citera farfar igen: ”Alla sätt är bra utom de dåliga”.

Annonser

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Känn ditt skrivande

  1. Men du där sa du nåt! Det ska jag ta fasta på. Att ha flera skrivprojekt för att alltid kunna ha nån form av skrivande igång att fly från det i stunden tråkigaste projektet. Smart!

    Och nu inser jag att jag har det så nu ändå, med två skrivkurser på heltid inklusive skrivuppgifter och två manus på g…

  2. Tonymalmqvist skriver:

    Själv är jag i full färd med att försöka lära mig, och att komma underfund med varför jag skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s