Sjuka barn och dubbla skiljetecken

Dagarna går och detta är redan mitt sjunde inlägg här på Debutantbloggen. De tidigare inläggen har varit självklara och jag har haft en tydlig plan för vad jag ska skriva (det underlättade såklart att vi hade lite temaveckor i början). Men idag har jag ingen aning vad jag ska skriva. Kanske är det blogginläggs-skrivkramp? Finns det ens sån skrivkramp? Eller så beror det på den trevliga månaden vi befinner oss i – Vabruari. Månaden där väldigt många barn är sjuka och som innebär en hel del Vård Av Barn för många föräldrar. Samtidigt som de mindre barnen här hemma avlöser varandra i sjukdomsträsket (självklart kan de inte vara sjuka samtidigt), så ramlade min äldsta dotter så illa att hon fick en fotledsfraktur. Och det är klart att när ens närmaste inte är helt krya så påverkas man och tankarna far runt överallt. 

Eftersom bloggen handlar om debuterande författare, hoppar jag raskt vidare till min debutbok Emmas nya liv. Nästa steg i processen är att jag ska få tillbaka manuset från redaktören. Det ska bli så oerhört spännande att få se vad hon har för synpunkter och sen sätta tänderna i det igen. Nu är det snart ett år sedan jag jobbade med manuset senast och sedan dess har jag hunnit med att skriva råmanuset till uppföljaren, några noveller och påbörjat ett nytt manus. Kanske jag ser på manuset med helt andra ögon nu? Hoppas att jag ändå gillar det!

Uppföljaren, Emmas kändisliv, befinner sig just nu hos testläsare och jag har fått lite feedback. En kommentar var ”Tänk på att du inte behöver ha dubbla skiljetecken i repliker”. Va? Jag fattade ingenting. När jag, lite blåögd sådär, påbörjade mitt första manus kollade jag i några böcker hur det såg ut. Jag ville absolut ha citattecken runt replikerna för att det skulle vara tydligt. Det jag totalt missade, och inte hade en susning om, var att om man har utropstecken eller frågetecken inom citattecknena, så ska man inte ha kommatecken efteråt om repliken följs av sa/säger eller liknande.

Så jag har alltså skrivit: ”Jag är hungrig!”, sa Lisa när det ska vara ”Jag är hungrig!” sa Lisa. Alltså inget kommatecken eftersom det är ett utropstecken före citattecknet. Jag har även alltid haft ett skiljetecken i slutet av replikerna, men man skulle tydligen inte ha en punk när repliken följs av anföringssats. ”Jag är mätt.”, sa Pelle har jag nu förstått är fel. Det ska vara ”Jag är mätt”, sa Pelle, dvs utan punkt och med kommatecken. Bara att göra om och göra rätt! Och detta lär ju även vara något som jag kommer att få tillbaka från redaktören till Emmas nya liv.

Jag förmodar att detta är självklart för de flesta författare och skribenter, men kanske finns det ändå någon annan nybörjare som gjort som jag. Man lär så länge man lever och förhoppningsvis är inte detta något som borde få ett förlag att välja bort ett manus. 

För övrigt säger faktiskt testläsaren att boken är ”superbra hittills!”, vilket känns toppen (är det okej med dubbla skiljetecken här? Eller kommatecknet ska bort? Och är punkten efter denna parentesen okej?).

I vilket fall som helst, så verkar det ändå ha blivit ett blogginlägg även denna onsdag. Om än lite svamligare än vanligt…

5 reaktioner på ”Sjuka barn och dubbla skiljetecken

  1. Pingback: Redigering pågår! – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s