Lördagsenkät: Vilka tre böcker har betytt mest för mig och mitt skrivande?

Mirijam Geyerhofer

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Jag har läst mängder av böcker om hur en ska göra rent praktiskt för skrivandet, men det är sekundärt i vad som betytt mest för mig. När jag lärde mig läsa hittade jag en ny värld, och kände direkt att jag ville vara en del av världen på ett annat sätt än endast åskådare. 

De tre böcker som betytt mest för min kärlek till läsandet och text har alltså ingenting med hantverket att göra. För min del har skrivandet istället alltid varit en del av mitt liv, och det började helt klart med att jag fick en stor rosa tegelsten av min mormor när jag gick i lågstadiet: MIMMIS BOK av Viveca Sundvall. Min mormor skickade den till mig och jag minns fortfarande när jag hämtade paketet på posten med mamma. Boken är en samlingsvolym som innehåller tre böcker om Mimmi som precis ska börja ettan och jag minns att jag blev förvånad över hur mycket det gick att känna igen sig i en påhittad människa. Jag läste den många gånger! Bonusinfo: jag har alltid kallats för Mimmi av min familj och min mamma heter Viveka, vilket jag tyckte kändes som ett helt magiskt sammanträffande då! Det var även Mimmi som fick mig att skriva dagbok och i förlängningen bli en sådan som bloggade vilket gett mig massor senare i livet, allt från goda vänner till jobbuppdrag. Tack Mimmi! 

I min ungdom läste jag även Moa Martinssons Mor gifter sig. Ett exemplar från mormors bokhylla där någon skrivit till ett argt INTE på bokryggen, så att titeln fick en lite annan innebörd än det var tänkt. Det här var när jag gick på gymnasiet och jag tyckte att det var fantastiskt att någon kunde skriva så kärleksfullt om en fattig och hård miljö att man typ längtade efter nyskurade brädgolv och ängsblommor på spiselkransen. 

Den tredje boken som jag läst flest gånger i mitt liv är samlingsvolymen av Douglas Adams Liftarens guide till galaxen (jag gillar när jag får många böcker i en tydligen?). Jag är inte alls någon sci-fi-människa annars, men här fastnade jag för humorn och att själva storyn är så otroligt skruvad. Att skriva roligt men utan att det blir tramsigt är så himla svårt, men Adams är verkligen ett proffs på det. 

Många tipsar om att bara sätta sig ner och skriva lite vad som helst för att sparka igång en sinande kreativitet. För mig funkar det inte alls, får jag skrivkramp så kan den krampen endast lösas genom att läsa.

Pia Kask

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Som ständig läsare i massor av år skulle jag vilja säga att alla hundratals böcker tillsammans har haft betydelse för mitt något sent påkomna egna skrivande men om jag ska välja ut tre stycken så får det bli:
Stephen Kings ”Pestens tid”, den oavkortade versionen på cirka 1 200 sidor. Jag har läst om hela boken ett par gånger och vissa utvalda delar ännu oftare men det var inte förrän jag började skriva själv (och läsa böcker om skrivhantverket) som jag förstod vikten av komplexitet hos karaktärerna, något som blir väldigt tydligt i Pestens tid. En hjälte utan en strimma mörker i själen blir blott en ointressant pappersfigur.

Samme King är också författare till en handbok i skrivande, en betydligt tunnare volym där hälften dessutom upptas av en kortfattad biografi över hans egen resa från mängdrefuserad till miljonsäljare. ”Att skriva: en hantverkares memoarer” är en vänlig och lättläst kompis fylld med anekdoter, skrivtips och med ett tilltalande personligt anslag.

James Scott Bell´s ”Revision and Self-Editing for Publication” är en handbok i redigering och när jag stod inför min första genomgripande dito av mitt allra första manus som svällt över alla breddar gav den här boken ett rent halleluja-moment. Sprängfylld med handfasta råd, tydliga exempel och så pedagogisk att man snabbt glömmer att den inte ens är på svenska. Bell levererar inget fluff eller utsvävningar om hur förlagsvärlden är konstruerad, eller hur man hittar inspiration utan här snackar vi redigering, redigering, redigering.

Jens Mattsson

Jens Mattsson

Det tre böcker som betytt mest för mitt skrivande är dels två skrivarböcker, dels min första egna bok. 

”Att skriva – en hantverkares memoarer” av Steven King är den skrivarbok jag både läst ut och tagit till mig visdomar ur. Sådant som att alla skriver på olika sätt. 

”Wonderbook” av Jeff Vandermeer är en helt underbar skriv- och inspirationsbok för dig som ska skriva fantastisk litteratur. Maffig och underbart illustrerad som den är vet jag inte egentligen varför jag inte läst hela. (Mer än mina svårigheter för research och manualer.) Den var vår husgud när vi startade skrivcirkeln och gav inspiration till en massa roliga övningar.

”Ljug när det gör ont” var vår examensbok på Sörängens skrivarkurs där alla deltagare bidrog med texter. Läckert grön var den ett bevis för att jag faktiskt kunde vara med och göra en bok.

Anna Alemo

Anna Alemo

Otroligt svår fråga! Som liten älskade jag Astrid Lindgrens böcker och jag ville vara Pippi (det var ju perfekt att jag redan hade fräknar). Jag har även tidigare nämnt att jag läste Femböckerna när jag var barn och det var ju de som fick mig att börja läsa böcker. Men jag tänker att jag istället ska försöka titta på nutid och mitt ändå relativt nya skrivande. Så nedan listar jag en bok om skrivande, en gammal goding och så en lite nyare stjärna – tre böcker som alla på något sätt har inspirerat mig. 

”Att skriva med glädje” av Kim M. Kimselius.
Detta är den enda bok om skrivande som jag, åtminstone hittills, läst. Det jag framförallt tog med mig (utöver Kims egen inspirerande resa) var just glädjen att skriva. Att skriva från hjärtat. Det ska vara roligt att skriva! Sen kom Kim även med ett ovärderligt tips som jag använder mig av väldigt ofta: Words inbyggda synonym-verktyg. Helt fantastiskt!

”Bridget Jones dagbok” av Helen Fielding.
Jag älskar både böckerna och filmerna om Bridget. Lättlästa, roligt och romantiska böcker är det jag helst läser och det är väl i den genren som jag själv försöker skriva. Chick-lit, romantiska komedier – kärt barn har många namn. 

”Med hälsning från Båstad” av Jenny Fagerlund.
Jag har börjat läsa fler och fler böcker av svenska författare. Det känns som om det är där jag kan lära mig mest och få inspiration. ”Med hälsningar från Båstad” är en mysig, härlig, välskriven och romantisk feelgoodbok (precis som ”24 goda gärningar” av samma författare). Boken lämnar en varm och skön känsla efter sig. Så vill jag skriva!

Ina Lagerwall

Som barn läste jag väldigt mycket och i mitt rum fanns det låga garderober strax under snedtaket. Där hade jag en läsplats som var bara min. En bok som jag plöjde igenom där under taket var Michelle Magorians Hemlängtan. Boken handlar om Rusty, 12 år som vågar ifrågasätta och bryta mot de regler som hennes internatskola sätter.  Bland annat rymmer hon utanför skolans område om nätterna för att träffa en kille. Jag kom ihåg att jag beundrade Rustys frispråkighet och önskade att jag var mer som henne. Jag tänker på Rusty ibland när det behövs en påminnelse om att vara modig.

Bodil Malmstens texter har betytt mycket för mig. Jag minns första gången jag läste något av henne. Det var under en lektion på gymnasiet och dikten hette Ett bloss för moster Lillie. Jag var 17 år och hade just upptäckt att jag ville skriva, vilken kraft och glädje det fanns däri. Malmsten fick mig att vilja skriva poesi. Jag minns att jag tänkte: kan man skriva så här, får man skriva så här!?

När jag skulle hitta mitt sätt att skriva, upptäckte jag Sonya Sones böcker Vad min flickvän inte vet och Vad mina vänner inte vet. Det var mitt första mötet med prosalyriken och vi klickade direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s