Kille eller tjej?

I mitt jobb som bibliotekarie har jag förmånen att hålla i skrivarkurser för barn och unga. Nu har vi haft första träffen för denna termin och temat var kärlek. En av deltagarna frågade hur hen kunde veta om hen var kär eller inte för det var en person som hen tyckte väldigt mycket om. Följdfrågan från ett av de andra barnen var: Är det en kille eller tjej? Den frågan gladde mig så att jag blev tårögd. För frågan ställdes så att båda svaren var lika mycket värda. Det var som att fråga om hen gillade choklad- eller vaniljglass mest. Den frågan skulle inte ens kunna få tänkas när jag var 13 år. Då var normen att är man tjej så är det en kille som man blir kär i.

När det gäller skrivande har jag funderat på det här en del. När något verkligen blir accepterat i samhället då behövs det inte skrivas ut och det behöver inte medföra problem för huvudpersonen. Till exempel vem man är kär i. Det får bara vara det som är, kärlek.

Det samma gäller unga tjejer lust som jag skrev om i förra veckans inlägg. Jag längtar efter den dagen då det skildras utan skam och att man kan prata öppet om det. För då är det verkligen accepterat.  

Om Ina Lagerwall

Debuterar med Vi går varvet som kommer ut på Rabén & Sjögrens förlag sommaren 2019.
Det här inlägget postades i Debut, Ina Lagerwall och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kille eller tjej?

  1. Håller med! Tänker på det när jag nu försöker skriva en barnbok, att få med normbrytande grejer som om de är helt naturliga (för det är de ju!). Dvs utan att kommentera eller lägga någon vikt vid det, utan bara ”jaha hon har två mammor, okej”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s