Gästbloggare: Kikki Sandström – Är det inte försent?

Kikki Sandström

När jag tänker tillbaka minns jag att jag egentligen alltid älskat bokstäver och ord. Under mina sex första år i skolan var uppsatsskrivning ett favoritämne och som jag minns det fick vi skriva en hel del berättelser. Dagboken följde mig under åren och jag skrev också små berättelser hemma som hamnade i byrålådan. Sen kom en lång period i mitt liv då allt skrivande mer eller mindre låg i träda. Men jag fortsatte att läsa mina favoritböcker.

Det kom att dröja närmare 50 år innan det började klia i fingrarna igen, men nu hade tvivlet växt till sig. Skulle jag verkligen kunna skriva en bok och vad skulle den handla om? Och var det egentligen försent att börja författa? Slutligen kom jag till skott och vid 63 års ålder (hösten 2017) kom min första bok, en barnbok ”I Rävens Spår – en äventyrssaga”. Det var så roligt att skriva för barn, att det blev ytterligare en barnbok ”Bessie – ett sjöodjur har landat” (november 2018). Båda böckerna skrivna för barn 3–6 år och båda är egenutgivna via BoD.se.

Innan jag började skriva läste och lyssnade jag till en hel del berättelser för barn. Jag botaniserade bland barnböckerna på biblioteket och kom fram till att de flesta böckerna var väldigt rikt illustrerade. Inte så väldigt mycket text, men mycket bilder. Jag visste att jag ville göra tvärtom och i det närmaste utesluta bilder, men ha mycket text. Därmed blev båda mina första böcker skrivna som högläsningsböcker med endast en vinjettbild i början av varje kapitel.

Min tanke var och är, att jag vill trigga barnens fantasi, den fantasi som kommer ur att de får skapa egna bilder i huvudet då de lyssnar till en berättelse som någon läser högt för dem. Fantasi är en mycket bra egenskap för ur den föds kreativitet resonerade jag. Jag tänker att fantasi och kreativitet på sätt och vis är två sidor av samma mynt. Och visst behövs både fantasi och kreativitet även i vår vuxna värld.

Och vad har jag egentligen för val annat än att fortsätta skriva på nästa bokmanus som blir del två i berättelsen om sjöodjuret Bessie. Det är ju så himla roligt att skriva och låta berättelserna växa fram. Ofta sitter jag och småskrattar för mig själv medan jag skriver. Vi får se vart mitt skrivande för mig. Det finns massor av bokidéer som jag samlat på mig bara under de senaste två åren. De existerar i form av små lappar i en stor glasburk på skrivbordet. Dessutom har jag ett halvfärdigt manus till en diktsamling. Hittills har jag varit egenutgivare, men kanske kommer jag att skicka in något manus till förlag.

Som svar på frågan i rubriken, nej det är aldrig försent att börja skriva. Och det kommer alltid att behövas böcker att läsa och lyssna till. Sedan jag tog steget in i författarvärlden har jag konstaterat att Hela Sverige skriver! Det är helt underbart med alla dessa nya författare som poppar upp bland de redan etablerade och utmanar.

Det är också fenomenalt roligt att få skriva ett inlägg här på Debutantbloggen och det har varit så intressant att få ta del av berättelserna som redan är publicerade. Att läsa vad andra har skrivit är lite som att lära känna människorna bakom texten. Spännande…

http://kikkisandstrom.se

Annonser

Om Ina Lagerwall

Debuterar med Vi går varvet som kommer ut på Rabén och Sjögrens förlag sommaren 2019.
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s