Vikten av att läsa

Jens Mattsson

De flesta som skriver vet vikten av att läsa. Att ge sig på att skriva utan att läsa är lite som att laga mat utan att ha ätit mat. Man kan säkert följa recepten men oddsen är att det inte blir särskilt gott. Plus att om du faktiskt kan laga mat kanske du inte ger dig på att göra en sockerskulptur balanserande på en chokladfondant det första du gör. Kanske börjar du lite lätt med en omelett och jobbar dig upp.

Det du läser behöver inte vara det du skriver, en barnboksförfattare uteslutande läsa en massa vuxenlitteratur och ändå skriva bra barnböcker, men återigen handlar det om att maximera oddsen. Om du läser i den genre du skriver så får du en känsla för vad som funkar och vad som inte funkar, vad läsarna har för förväntningar och vad som egentligen inte alls passar in. Det är ju en sanning som dessutom gäller för alla kreativa försök, oavsett konstform. För mig sorterar detta närmast in under nödvändig research. Jag skulle aldrig ge mig på att skriva en fackbok utan att ha på fötterna, varför skulle det vara annorlunda med en barnbok?

Jag jobbar på ett barnboksförlag som gör lättlästa böcker och vi får in en hel del manus hela tiden. Förvånansvärt många av dem är från folk som säger sig alltid ha drömt om att skriva en barnbok och nu har gjort det, utan att ha läst en enda barnbok från det att de själva varit små. Det som de har gemensamt är idén om att det på något vis skulle vara enklare att skriva en barnbok än en vuxenbok, och en lättläst sådan därtill. Men det är ju som alltid att i de texter som består av färre ord måste dessa väljas med större omsorg och de måste passa in i sitt sammanhang.

Det är ju så med förväntningar, som jag skrivit om tidigare, att de är underbara att bryta mot. Men om du inte känner till förväntningarna är det svårt att jobba med eller emot dem. Du riskerar att du bryter dem av fel anledning vilket oftast bara resulterar i att texten i läsarens ögon bara känns fel.

Hur mycket ska man behöva läsa då för att få en känsla för vad som funkar? Den frågan är ju inte lätt. Men du kan ju börja med en bok, och sen en till, följt av en till och snart är bollen i rullning. Det finns liksom ingen genväg, för det är också så att man måste ta sig genom en hel del skit för att lära sig vad man själv tycker är bra. För som alltid är det en fråga om subjektivitet. Inte ens Astrid Lindgren hade ett bra svar på frågan: “Hurdan ska en bra barnbok vara? Om du frågar mig, så kan jag efter mycket grubbel bara svara: Den ska vara bra” (ur Litet samtal med en blivande barnboksförfattare. Barn & kultur 1970:6).

Men oavsett vad en bra barnbok egentligen är kan vi väl enas om att idén att inte läsa barnböcker om man tänker sig att skriva barnböcker är ganska bakvänd?

Annonser

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vikten av att läsa

 1. Love Eliasson skriver:

  Jag håller med. Tyvärr så läser jag alldeles för lite, vilket är synd. Kanske därför jag aldrig kommer igång med skrivandet.

  • Jens skriver:

   Det är bara att sätta igång. Jag brukar läsa serier när det går trögt med läsningen, det är som en skönt lagom ingång rent textmässigt. Men ibland handlar det om att tvinga sig att stänga av netflix och lägga bort telefonen…

 2. Anna Alemo skriver:

  Jag är helt enig 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s