Lördagsenkät – Pappersbok, e-bok eller ljudbok. Vilket föredrar du?


Pia Kask

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Jag hade fram tills de två ”nya” formaten gjorde entré i bokvärlden aldrig funderat på det här med att föredra ett format framför ett annat utan bara glatt köpt på mig böcker i parti och minut. Var det något halvintressant kunde jag tänka mig att vänta på pocketversionen, men mest bara för att spara några kronor. Till slut blev jag ändå rätt nyfiken och eftersom jag redan förälskat mig huvudlöst i min iPad så testade jag direkt att ladda ner och läsa e-böcker på den, vilket snabbt undanröjde alla tvivel. Jag menar, den låga vikten! Och nattläget, så behagligt! WOW! Sedan gick nästa steg snabbt. Paddan var sällan med ute på stan, men mobilen…och i den fanns ju hela BIBLIOTEKET. Så jag är frälst. De enda inbundna böcker jag köper numera är Stephen Kings, och det beroende på att han är …the King. Men jag skulle inte tacka nej till en extra version och ha hans samlade verk i digital form i mitt moln.

Ljudböcker däremot har jag oerhört svårt för, vilket jag tycker är synd. Men grejen är den att jag är så impregnerad av åratals lyssnande på musik i lurar både på fritiden och på tidigare jobb, så för mig har sådant som strömmar in i öronen via lurar alltid varit lika med fritt fram att låta tankarna vandra sina egna vägar under tiden. Jag har försökt att lyssna på böcker men jag klarar helt enkelt inte av att hålla koncentrationen uppe, inte ens böcker jag vetat om innan att jag skulle älskat. Men jag ska förstås göra ett ärligt och rejält försök med min egen ljudbok när den kommer ut…

Anna Alemo

Anna Alemo

Jag vill väldigt gärna ha en riktigt bok när jag ska läsa, och med riktig bok menar jag alltså pappersbok. Och när jag ser min egen bok framför mig är det även det formatet jag ser fram emot. En bok att kunna bläddra i. Känna tyngden i handen. Stryka med fingrarna över omslaget. Vilken lycka!

För någon vecka sedan köpte jag för första gången en e-bok (Lovereads vinnarnovell) och det var helt enkelt för att boken inte fanns i pappersformat. Jag fick läsa på lite innan för att reda ut hur det fungerade, men sen gick det hur smidigt som helst. Det var verkligen lyxigt att ha med sig boken vart jag än gick. Fick jag några minuter över så var det bara att fiska upp mobilen och fortsätta läsa där jag var sist. En novell fungerar således perfekt som e-bok och jag tror minsann att jag även ska testa med en längre bok.

Nästa steg för denna stenåldersmänniska är väl att våga testa ljudbok. Jag tror att det kan vara riktigt trevligt. Men jag misstänker att jag alltid kommer att föredra pappersböcker!

Ina Lagerwall

Jag läser helst pappersbok. Kan inte riktigt koncentrera på det där djupa sättet som en roman kräver om jag läser på en skärm. Visst det finns fina läsplattor som funkar bra att använda, men det är något visst med att bläddra fysiska sidor, swipa med tummen ger inte samma känsla.
Lyssna på ljudböcker gör jag gärna när jag kör bil eller åker buss. P1s radioföljetongen brukar ha bra uppläsningar. Just nu lyssnar jag på Svart glitter av Aase Berg.

Jens Mattsson

Jens Mattsson

Jag är en främst en pappersboksmänniska. Jag har testat att läsa e-böcker, men jag upplever att jag inte alls minns dem lika bra som de jag läst i fysisk form. Det är det här med att kunna snabbt bläddra tillbaka om det är något man inte riktigt minns hur det har hänt eller vem som gjorde vad som man inte kan göra med en e-bok. Om man bara skrollar och skrollar har man inte alls samma känsla för var det var som när man läser en pappersbok. Det är till-och-med så att jag oftast inte behöver ett bokmärke om jag läser en fysisk bok, eftersom jag ungefär minns var i bokens tjocklek jag befann mig.

Sen tillkommer bokens sinnliga dimensioner. Hur pappret känns och luktar, omslagets känsla beroende på om det är matt eller glansigt. Jag läser nästan bara pocket, eftersom mina veka bibliotekariehandleder inte riktigt klarar av tunga inbundna böcker, men om man läser inbundet så har du känslan av pärmen och fraset från inbindningen att njuta av med. Inget av det får du från en e-bok.

Ytterligare en viktig aspekt är det här med distraktionen. Om jag läser en e-bok tar det inte lång stund, oavsett hur bra boken är, förrän jag klickat bort och börjat kolla sociala medier eller internet eller börjat spela något spel. Något som kanske skulle klaras av med en läsplatta, men då tror jag att jag bara skulle bläddra från bok till bok istället eftersom jag helt saknar motståndskraft mot digitala förströelser. Sitter jag med en bok i handen är det mycket enklare att sjunka in i den.

När det gäller ljudböcker så har jag lyssnat medan jag gjort andra saker med händerna som att måla och pyssla. Då är pysslet huvudsaken och ljudboken ett komplement. Jag klarar inte att lyssna för att ta till mig en bok för att det går så sjukt långsamt jämfört med att läsa själv.

Slusatsen blir: Papper: Ja! Ljudbok: Nja. E-bok: Nä.

Mirijam Geyerhofer

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Jag är en total sucker för papper, klarar inte av att läsa på varken platta eller e-bok eller lyssna på någon som läser en bok åt mig. Jag vet inte varför, kanske för att jag älskar det taktila med papper, den där rent fysiska känslan av bok- och tidningssidor mellan fingrarna.

Jag gillar även själva grejen med att ”sitta och läsa” och kan inte gå omkring och lyssna på en ljudbok till exempel, så jag vill göra det lite som en ritual, puffa en kudde bakom ryggen, ta fram lite snacks och sånt (oddar och andra pratprogram är dock helt annorlunda, det lyssnar jag gärna på när jag är ute och promenerar ensam tex). Jag tycker även att mina ögon mår bättre av att faktiskt med jämna mellanrum flytta lite fokus från en skärm till papper, men så har jag väl ett sociala medier-beroende utöver det vanliga kanske.

Förutom det så har jag extremt svårt för röster, den enda berättaren jag kan lyssna på utan att bli irriterad är Astrid Lindgren, hehe. 00

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lördagsenkät – Pappersbok, e-bok eller ljudbok. Vilket föredrar du?

  1. Hannibal skriver:

    Papper, alltid! Och helst inbundet. Det börjar tyvärr bli vanligt med berättelser som bara kommer ut i digitalt format, och hittills har det betytt att jag avstått från dem. Så småningom kommer jag väl också att gripa e-tjuren vid örat, men mer av nöd än lust. Poddar lyssnar jag dock gärna på. Men då måste jag sysselsätta händerna med något under tiden, typ Candy Crush.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s