Gästbloggare: Ingrid Marie Thorslund Debutanten från myren


Fotograf: Sandra Rogers

Hösten 2017 klafsade jag fram över de jämtländska myrarna. Mormor ringde ofta och frågade hur jag mådde. Inget vidare, svarade jag. Sen frågade hon hur det gick med boken. Inga nyheter? Men mormor, hur ska något kunna hända när jag inte ens orkar öppna datorn? Så, inga nyheter? Nej, inga nyheter.

Lärande och litteratur kittade oss samman, mig och mormor. Som tonåring fick jag tyska glosor att plugga in när jag låg och solade på sommarlovet, trots att jag läste franska. Ett språk till skadar aldrig. Till middagen med kokta morötter och stuvad mangold var det glosförhör.

Tio år senare flyttade jag in i mormors grannhus på Gärdet. Katten Leo låg i mitt knä medan jag skrev och han fällde generöst vita hår över mina byxor. När jag gick till jobbet bar jag Leo och min manushög till mormor som var dagmatte. Leo passade på att klösa i hennes finsoffa medan hon rättade mina berättelser. Vid dagens slut fick jag tillbaka min katt och en hög papper med röda korrekturtecken.

Vi var en liten familj som gång på gång förlorat våra käraste. Det var svårt att prata om, men när jag skrev kunde vi mötas i och över texten. Hopp, sa mormor ofta, du måste förmedla hopp, människor behöver stöd för att orka gå vidare. Men det får inte bli banalt, du behöver skriva som människor är och människor är aldrig banala i sitt hjärta.

Åren gick och mormor hann fylla 90 och 95 innan berättelsen om Fredrika, Sven och Meli på riktigt tog form. Jag tillbringade så mycket tid med min fiktiva trio att de blev som min förlängda familj. De här karaktärerna ville möta läsare och jag kramade in all min kärlek i berättelsen. Jag tog lektörshjälp i flera manusrundor och märkte att texten blev bättre av nya ögon och funderingar. Under åren hade jag avverkat såväl skrivarkurser som refuseringar, hittat skrivargemenskap och odlat konstruktiva tankar. Men när jag hösten 2017 vandrade över sankmarkerna med hunden Melker kom sorgens trötthet tillbaka med sådan kraft att jag la mitt kreativa liv på hyllan.

Mormor fortsatte alltjämt att pocka på med sina frågor och när det nya året 2018 öppnade upp sig hade energin kommit tillbaka så pass att jag orkade kontakta en agent som ett par år tidigare visat intresse. Ett –  nej tack just nu – fick jag till svars och tårarna rann igen. Det skulle aldrig gå att hitta ut till läsare, spontanmanushögarna kändes tröstlösa och mormor skulle snart fylla 98 år. Vad att göra?

Med kulor från mormor blev självpublicering valet och så fort jag fattat det beslutet kom kraft och fart. Och som med mycket annat är det bra att man inte veta vilket jobb som väntar. En process som är värd att berättas i sin helhet, men i annan form än i en krönika.

Omslag: Anna Cronheden

Att få hålla provtrycket i handen var svindlande och när pallen med böckerna kom hit till Åre sprang jag och min man 187 gånger upp- och nerför trappan till förrådsutrymmet. Berättelsen om de tre vännerna som möttes på Malta och sedan strålade samman igen i Åredalen hade äntligen hittat sin plats mellan bokryggarna.

Att träffa läsare som tagit karaktärerna till sig värmer och mest värmde den okända, äldre damen som smög fram till mitt stånd på Jamtlis julmarknad i Östersund. Det var fullt med folk, men hon slank igenom, plirade med ögonen, knackade med pekfingerknogen mot en av böckerna och sa: ”Den här har du allt gjort bra!”. Sen försvann hon. Tacksamt konstaterar jag att boken sedan slutet av september hittat ut till över 1000 läsare.

Just nu sitter mormor i sin läsfåtölj i Östhammar och läser om Vi ses i Ullådalen för femte gången. Hon ringer fortfarande och frågar om det finns några nyheter om boken. Nu menar hon del två. Har lovat att den kommer innan hon fyller hundra.

Följ boken på Instagram: visesiulladalen

www.ingridmariethorslund.se

ingridmarie@thorslund.se

En reaktion på ”Gästbloggare: Ingrid Marie Thorslund Debutanten från myren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s