Lördagsenkät: Använder du dig av testläsare?

Ina Lagerwall

Jag har under flera års tid nästan alltid haft en skrivarkurs på gång och på så sätt haft personer där som läst mina texter. För mig är människor som kan ge god kritik en förutsättning för att kunna utvecklas i skrivandet.
En god vän har också varit testläsare till mitt manus. Jag hade inte gett manuset till vem som helst, men med henne visste jag att hon kan genren och har stenkoll på barnlitteratur. Hon har varit som en personlig hejarklack och peppat mig när skrivandet kännts tungt.

Anna Alemo

Anna Alemo

När bokkontraktet för Emmas nya liv var påskrivet fick min syster (=Ketchupmamman) läsa det och i efterhand inser jag att manuset hade blivit betydligt bättre om hon fått göra det tidigare. Innan jag skickade iväg det till förlag. 

Vis av erfarenhet har jag låtit henne läsa en novell som jag har skickat in till en tävling (vet inte hur det gått än) och jag har även skickat mitt andra manus (uppföljaren till Emmas nya liv) till henne. Hade jag kunnat skulle jag anlitat henne som min egen privata lektör. Det är så oerhört värdefull med input. 


Pia Kask

Jag letar inte aktivt efter testläsare, mest för att jag skriver rätt omfångsrika manus på runt 300 sidor och tänker att det är klurigt nog för alla livspusslare att hinna med jobb, familj, hobby, vänner och så vidare utan att dessutom försöka hinna läsa ut en normaltjock bok lite raskt och under tiden göra skriftliga eller mentala noteringar om hur manuset fungerar. Ett annat aber är nära vänner kan ha svårt att slänga sanningen i ansiktet på författaren, att manuset inte fångar alls och att det är fullt med logiska luckor och omöjliga tidshopp, även om det är exakt vad jag som författare skulle vilja få veta av en testläsare, om det nu är så knas att jag inte upptäckt det själv längs vägen. 

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Sedan finns ju möjligheten att hitta en frivillig och vilt främmande människa som vill testläsa, det finns facebookgrupper för det bland annat, men den varianten kan också innebära nackdelar. Hur bra koll har personen på svenska språket? Är det en van läsare? Kommer kritiken att vara relevant? Om vi ska byta manus för testläsning med varandra, hur kommer då den andre att hantera eventuell kritik från mig?

Det har hänt ett par gånger att någon i bekantskapskretsen själv har tagit upp saken och frågat om de får läsa, vilket jag blir jätteglad för förstås och absolut uppmuntrar. Samtidigt försöker jag i sådana fall vara tydlig med att jag verkligen vill veta om det är något som skaver rejält i manuset, men jag lämnar ingen lista på frågor eller instruktioner i hur testläsaren ska göra, det viktigaste för mig är ändå läsupplevelsen som helhet hos testläsaren.


Jens Mattsson

Jens Mattsson

Jag är med i en skrivarcirkel så det är oftast de som får agera första testläsare. Efter några år vet man ju ungefär vad de kommer att säga och ibland kan det bli så att jag “anpassar i förväg”, det vill säga skriver för dem. För vem vill inte ge sin publik vad de vill ha? Men jag upplever att vi fortfarande kan överraska varandra så det är inte jätteproblematiskt. 

Jag tror att det delvis beror på att vi började som en cirkel med fokus på sci-fi och fantasy och att jag numera håller på med bilderböcker och feelgood. Det blir en inneboende friktion som är nyttig.

Sedan tvingar jag ju familj och vänner att också läsa och skickar ibland in till novelltävlingar. Får man ett omdöme där är det ju också ett slags testläsning…


Mirijam Geyerhofer

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Nu skriver jag fackbok om ett väldigt specifikt ämne så jag har valt ut några personer som jag tror dels skulle uppskatta/behöva manuset, men som också tillhör målgruppen så mycket att de även kan berätta om vad de saknar eller vad som är överkurs.

Det går ju så klart att skriva en dålig fackbok men all fakta är ju ändå fakta, så jämfört med det så är det kanske enklare att skriva en dålig roman? Fakta kan man ju ta in även om det är torftigt och trist, men en bok med platta karaktörer och snurrig story är lättare att lägga bort, så min utmaning nu är att hitta testläsare som kanske inte är trötta småbarnsföräldrar, och se vad dom tycker. Läskigt men lärorikt gissar jag.

Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s