Gästbloggare: Lotta Hellström – The Puzzle Project Happy Pain

Lotta Hellström är lärare och jobbar som resurs på lågstadiet. Lotta har varit med i olika antologier och i augusti 2018 debuterade hon på ett lite annorlunda sätt, nämligen på engelska och i en app som heter Bedtime Stories.

Jag har samlat på mig en hel del kunskap om kufiska ämnen som häxor, magi, trollkarlar, om dolkar, knivar och eggars utformning. Ön Blå Jungfrun, dess fyrar, havet och vindarna, fåglar, djur och örter är synade i minsta detalj.

Allt börjar sensommaren 2017 med ett upprop på en författarsida på Facebook. Ett internationellt bolag, Little Light Studios, söker svenska författare till en nylanserad sagoapp. Jag skickar en ansökan och efter en urvalsprocess med olika textprover får jag chansen att visa min författarförmåga

I oktober ska maken till Emmaboda i bilaffärer. Jag följer med som sällskap, eller inte … jag är helt osällskaplig, fokuserad på att hitta en berättelse. Med ett stort ritblock i knäet jagar jag inspiration från gamla sagor och svensk folktro och ritar tankekartor med sagoväsen i tänkbara scenarier. Väl hemma igen har jag ett utkast om bortbytingen Puzzle som efter en vinglig kvastfärd landar på Blå Jungfrun. Där träffar hon häxor och trollkarlar och upptäcker sin förmåga att bli osynlig.

En kväll två veckor senare presenterar jag min story, Changeling, på svengelska för bolaget och till min förvåning avslutas samtalet med ”I’ll send over the agreement. Please read through and mark everything that is not clear, or if you have problems, we deal with it.” Ungefär så. Att kontraktet är på dryga åtta sidor obegriplig engelsk juridisk text är en annan historia. Stort tack till författarförbundet som gör kontrakt begripliga och efter tredje vändans förhandlingar undertecknar jag och ska bli appförfattare på Bedtime Stories.

Innan den hösten skrev jag berättelser och njöt av att överraskas av vad historierna hittade på. Bedtime Stories förvandlade mig till en textorganisatör. Jag researchade, planerade och faktiskt njöt av att ha storyn i mitt huvud innan den kom på pränt i en mall med förbestämt antal ord och tecken. Varje kapitel, fem stycken, skulle godkännas av bolaget innan nästa påbörjades. Alla kapitel inleds med en kort beskrivning, följt av en sammanfattning. Först därefter kommer berättelsen i sin helhet, broderad i tvåtusen ord. Dessutom ska sex ”storypoints” finnas till stöd för den förälder som vill berätta muntligt, med egna ord. Bolaget månar mycket om muntligt berättande och har nyligen lanserat en berättarskola för föräldrar.

I mitten av maj 2018 fick sista kapitlet tumme upp och en engelsk redaktör gick igenom manuset. Lagom till sommarlovet kom det tillbaka med tretusen kommentarer på alltifrån kommatering till frågor om handling och värderingar. Där försvann den ledigheten … Men de flesta påpekanden hade grund och det vara bara att jobba igenom materialet en gång till, ännu en och en till… Under tiden letade bolaget efter en illustratör till Puzzle och hennes bortbytingkompis Vinze. De hittade en tjej på andra sidan jordklotet, Angelica Naomi, som målar fantastiska akvareller. Hon tog till sig mina ord och tankar, gjorde dem till sina och målade en sagolik illustration.

Efter bildval och finputs närmade sig den stora dagen. Allra sist skrev jag ner mina tankar om berättelsen, tips för högläsning och muntligt berättande samt en författarpresentation och tryckte på sändknappen. Den 24 augusti lanserades sagan över hela världen och jag kommer för alltid att fira den som The Big Puzzleday!

All kunskap om magiska ting och örtmedicin har inte kommit till användning. Inte än, men ritblocket har fyllts på och karaktärerna lever vidare. För när man byggt upp en hel värld kan man ju inte bara lämna den?

Nyfiken på mer? Här kan du läsa mer om mig, min storyworld Changeling och tanken med berättelsen: https://getbedtimestories.com/library/changeling/

Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s