När facklitteraturen levererar

Jens Mattsson

Jag gjorde en lista för två veckor sen över sex olika saker som i någon mån ingår i en bra bilderbok, där begreppet “en bra bilderbok” ska förstås som en bok som barnen vill läsa. Hittills har ingen invänt mot mina funderingar så det var nog inget revolutionerande i mina påståenden, trots att jag egentligen inte hade något som backade upp mina iakttagelser annat än min magkänsla. I och för sig baserat på väldigt många sagostunder, men ändå med svag teorikoppling.

Nu har jag förkovrat mig och läst den helt underbara En fanfar för bilderboken och tycker nog att alla som funderar på att göra bilderböcker, eller bara är väldigt intresserade av mediet, måste läsa den. Den lyckas vara både nyfiken, tankeväckande och sjukt inspirerande på samma gång. Dessutom tycker jag att den bekräftar vad jag lade fram. I alla fall om man letar efter bilderböcker som barn vill läsa. Rena guldgruvan med andra ord!

Tidigare läste jag Bilderbokens pusselbitar, som är en fackmässig genomgång av hur man kan prata om och förstå bilderboken med ett gemensamt ordförråd. Men det är en fackbok, den är tydlig och ganska torr med ett uttalat syfte att besvara frågan: Hur kan man tala om bilderböcker? En fanfar för bilderboken börjar istället i andra änden med själva pratet om bilderböcker. Den undersöker och funderar och ställer alla de stora frågorna utan att ge några raka svar. Och det är väl ändå så, att det är frågor snarare än svar som sätter fart på kreativiteten. Det gör inte Bilderbokens pusselbitar till onödig läsning, de har ju helt olika syften och kompletterar varandra utmärkt, det är bara det att fanfaren är lite mer min grej…

En helt fantastisk aspekt av den är att den framför helt motsatta åsikter om saker där båda sidor kan ha rätt, det vill säga motsatsen till att ha svaren redo. Jag lånade boken på biblioteket, men den är så bra att jag måste köpa ett eget exemplar att stryka under i och fundera över. Där Bilderbokens pusselbitar skapar ett golv att stå på och en verktygslåda att använda så pumpar En fanfar för bilderboken hjärnan full med idéer och utmanar en vad man ska göra med verktygen. För precis som med all god litteratur lever den vidare hos läsaren långt efter boken är utläst. Det är inte så konstigt att den utgör kurslitteratur på de flesta bilderbokskurserna.

Gör dig själv en tjänst och leta upp den direkt om du har det minsta intresse för bilderböcker. Du kommer inte att ångra dig.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Debut, Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till När facklitteraturen levererar

  1. Har genast reserverat båda på bibblan! Tack för tips 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s