Veckans roligaste: heldag med förlaget!

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Ibland känns det som att alla mina bloggkollegor skriver om SKRIVANDE medan jag bara fokuserar på vad jag ska ha på mig på Bokmässan. Oh well, det måste väl finnas fler än jag som tänker mycket på alla dessa kringgrejer som händer under ett debutantår? Visst? Tänkte väl det! Så nu ska ni få höra om min dag med förlaget i veckan (obs varning för ytligt inlägg/fulkultur)!

I tisdags gick jag direkt till tågstationen efter jobbet (efter en liten runda på Åhléns sminkavdelning) och satte mig på ett snabbtåg till Jönköping. Klockan 22 var jag framme på hotellet, packade upp min lilla väska och hängde in kläderna i garderoben så de skulle bli släta och fina inför onsdagens fotografering. Dagen D var nämligen kommen, det var dags för pressbilder (!).

Och alltså, SOM jag har nojat för den här dagen eftersom jag fullkomligen hatar att bli fotad. Det är vidrigt. Jag har alltid samma min eftersom det bara finns ett ansiktsuttryck som känns bekvämt och jag vet aldrig vad jag ska göra av armar och händer och knän och hakan osv. Eftersom jag jobbat på ett antal tidningar och skrivit i många olika sammanhang så borde jag vara van, men det här med bylinebilder är inte alls min kopp te. Och för den som står utanför min bokbubbla kanske det låter väldigt att dramatiskt att säga att det här var de viktigaste bilderna som någonsin kommer tas på mig men det kändes så. Jag kommer aldrig mer släppa en debutbok och ska jag sprida ordet om den här boken till evigheten och tillbaks så vill jag inte vara ful på mina pressbilder. Så jag åt frukost med en kompis som är bra på smink, och sedan promenerade jag en liten bit till en frisersalong med höga betyg där jag bokat tid för tvätt och styling.

Hade du köpt en bok av den här prydliga författaren? #hotellrumsselfie

TADA! Disclaimer – jag sminkar mig typ aldrig mer än lite mascara och ifyllda bryn. Kan inte, har aldrig varit särskilt intresserad och så vidare. Jag har heller aldrig i hela mitt liv betalt pengar för att någon ska tvätta och föna mitt hår (däremot går jag regelbundet till frisör eftersom jag egentligen är mörkhårig men det är ju en annan femma). Men nu var det stora unnar-dagen och jag kände mig som a million bucks när jag sedan knatade upp på förlaget för att snacka om ett annat utseende, nämligen bokens.

Ehrlin Publishing – mitt förlag!

Så: formgivaren har fått manus och lite olika nivåer av input från mig genom min redaktör. Mycket flum och tankar baserade på mina olika känslor kring boken och en länk till en Pinterestmapp med bokomslag som jag ”gillar tonen i”. Ni hör ju, inte årets lättaste uppdrag kanske. Det ska bli så spännande att se vad det blir av det och jag är jätteglad att min redaktör låter mig vara med på ett hörn eftersom hon uppenbarligen märker hur mycket jag gillar att hänga med och se processen. Och ja, jag ska försöka hålla mig från att peta för mycket i grytor som inte är mina att röra i, jag har ju faktiskt inte gjort detta tidigare utan är den som kan minst. Jag vet det.

Efter lunch och omslagssnack följde redaktör-Elin mig till en restaurang där jag skulle bli plåtad. Så fort jag skakat hand med fotografen Anna Hållams kändes det genast bättre, och efter ett litet samtal om våra respektive karriärer och gemensamma arbetskollegor satte vi igång. Jag hade redan förberett henne på min obekvämhet via mail, med tillägget ”trots detta kommer jag ha med mig två ombyten, jag hoppas vi har tid för det”. Och det hade vi.

När fotograferingen var klar så var det dags för dagens sista möte på förlaget, med marknads-Fredrik. Ska inte gå in i detalj om vad vi sa men HEJ VAD GALET SKOJ DETTA SKA BLI! Hade fått för mig att det skulle bli lite lugn och ro ett tag i sommar efter att manuset är helt klart och gått till tryck men nej, inte riktigt. Då ska växel nummer två slängas in. Och sen trean, och fyran, och… ja ni fattar. WROOOM! Men roligt det blir det, inget snack om den saken!

Och pressbilderna då? Jo, eftersom Anna inte bara är en mästerpedagog som kan få den mest obekväma att känna sig okej framför objektivet så är hon även snabb som blixten, så dom har vi redan fått se och välja mellan. Tre (fyra?) stycken riktigt tjusiga bilder kommer finnas till beskådan så snart dom är officiella, och kanske visar jag dom i samband med ett inlägg som faktiskt handlar om att skriva (eller kanske inte, det får vi se) framöver.

Vad tänker du som läser om allt kring debuten som inte rör själva hantverket? Är det sekundärt för dig eller fäster du mycket vikt och tankeverksamhet kring det?

Det här inlägget postades i Debut, fotografering, Mirijam Geyerhofer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Veckans roligaste: heldag med förlaget!

  1. kuggekugge skriver:

    Jag tycker att det är superintressant att läsa om allt som hör till. För skrivandet fattar ju folk att är en del, men liksom allt det andra. Tycker själv också att fotografering och omslagsprocess och sånt är roligt. Älskar också att fundera på marknadsföring.

    Och härligt att det blev lyckade bilder som du känner dig nöjd med! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s