Textkritik för öppen ridå

Jens Mattsson

För två veckor sedan hade jag äran att dela scenen med Johan Blomgren, Therése Granwald och Marjan Svab när Folkets Hörna var på turné. Tidigare säsonger har de hållit till i Malmö, men den här gången var vi på Kulturhotellet i Helsingborg.

Det är Therése och Johan som håller i det och upplägget funkar så att de deltagande har fått skicka in varsin text på ungefär fyra sidor en vecka i förväg så alla har haft tid att fundera på texterna i förväg. Väl på scen ägnar man trekvart åt varje deltagare där man först får läsa upp sin text och sedan lämnar Therése och Johan textkritik följt av de andra deltagarna och sedan bjuds publiken in att kommentera och ställa frågor.

Vanligtvis är det en publicerad och två opublicerade författare på scen men vår tredje musketör hade fått förhinder så det var bara jag och Marjan. Marjan som alltså har skrivit Stjärnorna ser likadana ut överallt som är en av tre nominerade till debutantpriset Slangbellan som delas ut av BULT, Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion.

Det var superkul att få chansen att vara med men framförallt väldigt givande. Att få främmande ögon på sin text är aldrig fel, att dessutom få genomtänkt textkritik är ju helt fantastiskt. Några i publiken hade förväntat sig att få diskutera barnboksmanus eftersom det hade vinklats så när evenemanget skrivits om i tidningen. Vi har ju båda skrivit bilderboksmanus. Men Marjan presenterade ett utdrag ur en vuxenroman om tre generationer män. Jag, å andra sidan, presenterade de första sidorna ur min feelgood-roman om två 50-plussare som jag har skrivit på till och från under flera år.

Men det blev hur intressanta diskussioner som helst ändå. Efteråt konstaterade Therése att det är fantastiskt vad mycket man kan prata om fast det egentligen bara rör sig om några sidor text per skalle. För mig själv var det skönt att huvudpersonerna uppfattades som jag hade tänkt mig när de presenterades i berättelsen och att läsarnas funderingar på vad som skulle hända sedan väcktes och gick i ungefär rätt riktning. Det var också intressant hur många som hakade upp sig på en rent logistisk detalj i början som jag inte hade lagt särskilt mycket tankemöda på. Man får uppenbarligen akta sig för sådant som får läsare att trilla ur berättelsen.

Det var en i publiken som undrade om det inte kändes jobbigt att få textkritik i ett sådant öppet forum, men jag och Marjan var rätt eniga om att det mest var en ynnest att få prata om det man gjort med intresserade människor. Jag har tidigare själv varit med som publik och tycker att det är minst lika intressant att få delta på den sidan. Diskussionerna om texterna blir ju då också som fönster in i författarnas skrivande och det är jag alltid nyfiken på.

Jag rekommenderar er verkligen att gå och delta om ni har möjlighet. Folkets hörna är som sagt på turné i Skåne och det är i skrivande stund inga nya spikade datum. Men man kan hålla utkik på deras Facebook-sida eller på hemsidan: http://folketshorna.se/Evenemang/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s