Lördagsenkät: Vad har förvånat dig mest under arbetet med din debutbok?

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Pia Kask

Att det varje gång jag var övertygad om att manuset var fulländat ändå gick att göra det ännu bättre efter konstruktiv kritik och tydliga anvisningar från lektör på det första förlaget som var intresserade (att det sket sig ändå berodde på omständigheter som tack och lov inte berodde på att manuset var ett hopplöst fall). En (nästan) ändlös redigering kan vara trist och långtråkig och …alldeles underbar. När man ser vart den kan leda. Den utvecklingen av texten som proffsläsare, tålamod, slit och flit åstadkom hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Jens Mattsson

Jens Mattsson

Att det ändå tog så lång tid från färdigt manus till färdig bok. Nu jobbar jag på förlag och vet hur det kan gå troll i vissa saker, men det här är ändå tämligen extremt. Sen är det ju också ögonöppnande hur många olika människor som är inblandade när det hela sker på ett större förlag eftersom alla är specialister på olika delar.

Anna Alemo

Anna Alemo

Helt klart allt runt omkring. Att ett författarskap handlar om så mycket mer än att bara skriva. När jag påbörjade mitt manus trodde jag att författare skrev böcker. Punkt slut. Men mer och mer börjar jag inse att det även handlar om en massa andra saker. Marknadsföring. Signeringar. Författarframträdande. Ja, egentligen har jag inte alls koll på allt vad det innebär. Tur att jag hittade Debutantbloggen förra året – där kan man hitta en massa intressanta inlägg 😉

Ina Lagerwall

Det är inte så mycket som jag blivit förvånad över, själva processen och arbetet med manuset visste jag ungefär hur det skulle vara. Men jag blev lite paff när jag fattade hur många personer på förlaget som jobbar med att manuset ska bli en bok, det är förläggare, redaktör, korrekturläsare, marknadsföringsavdelning, stylist, fotograf, illustratör och många fler. Jag blir också fortfarande förvånad varje gång någon på förlaget säger: Jag har läst ditt manus. Va? Har du? säger jag varje gång. Bara att börja vänja sig.

Mirijam Greyerhofer
Mirijam Geyerhofer

Mirijam Geyerhofer

Det som förvånat mig mest är att det känts så himla okej att göra ändringar. Är av naturen en ”kan bäst själv”-person som ofta känner mig kritiserad när någon vill ändra något jag gjort (inget jag är stolt över, men jag jobbar på det, haha!) men det har varit absolut noll problem med det nu. Jag ser ju också att manuset blir mycket bättre när jag ”skriver som Mirijam författare än och inte Mirijam journalisten” som min redaktör uttrycker det.

Annars är min största upptäckt att en fackboksförfattare läser så mycket mer än vad hen skriver. Mycket mer. Rapporter och forskning, böcker och informationsfilmer, allt som finns inom ämnet ska först tas in i skallen och sedan komma ut igenom genom fingrarna på tangentbordet. Inte konstigt att min 2019-bokhög ligger i stort sett orörd på nattduksbordet.

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s